Nedávno navržený zákon ve státním senátě v Illinois by vyžadoval, aby komentáře na anonymních webových stránkách odhalovaly svou identitu, pokud by chtěly, aby jejich komentáře zůstaly on-line. Tento zákon nazvaný Zákonem o odstraňování internetových příspěvků je sponzorován illinoiským státním senátorem Ira Silversteinem. Uvádí se v něm, že „weboví administrátoři na základě požadavku odstraní jakékoliv komentáře vystavené na jejich webových stránkách anonymními vystavovateli, pokud anonymní vystavovatel nebude souhlasit s přidáním svého jména k příspěvku a nepotvrdí, že jeho nebo její IP adresa, zákonné jméno a domovská adresa nejsou přesné.“


Tento návrh zákona od demokratického zákonodárce, který nevyžaduje objasnění požadavků od entit požadujících odstranění komentáře, by nabyl účinnosti 90 dnů po schválení.

Komentáře pod pseudonymy či anonymní už byly dlouho kritickou součástí amerického veřejného diskursu, ačkoliv tento zákon by mohl mít pod nohama jen vratkou legislativní půdu.

Electronic Frontier Foundation (EFF) na své webové stránce uvedla, že „i právo na anonymní projev je chráněno daleko i za hranicí tištěných stránek.“

„V roce 2002 tudíž Nejvyšší soud ze stolu smetl zákon vyžadující, aby obraceči na víru nejdříve zaregistrovali svá pravá jména na úřadu starosty, než mohou chodit ode dveří ke dveřím,“ napsali EFF s poznámkou, že Nejvyšší soud chrání internetové komentáře stejně jako pisatele pamfletů.

Tento návrh zákona je součástí širšího trendu mezi zákonodárci k cenzurování anonymních on-line projevů.

I zákonodárné shromáždění státu New York zažilo schvalování podobného zákona v květu 2012 a arizonští zákonodárci v dubnu 2012 pracovali na zákazu internetového trollování. Arizonský guvernér Jan Brewer to podepsal jako zákon v květnu 2012, ale jen k odstraňování sprosté mluvy.

Místní zákonodárci přistoupili k podobné akci v Tenneessee v roce 2012, kde Komise ze Shelby County tlačila na soud, aby nařídil odhalit identity on-line komentátorů, kteří vystavili 9 000 komentářů na zpravodajské stránce v Mmphisu – Commercial Appeal.

Silverstein neodpověděl žádosti The Daily Caller o komentář.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: dailycaller.com