Během návratu elity do Davidu vládne setrvačnost … Letošním tématem shromáždění WEF v Davosu je „Odolný dynamismus“… Někteří z nejvlivnějších vůdců světa budou během výročního zasedání Světového ekonomického fóra (World Economic Forum – WEF) v Davosu, jenž přichází po roce ekonomické a politické stagnace, čelit dobře známé sadě nevyřešených problémů. Na 43. shromáždění těch, co mezinárodně hýbou a otřásají světem, které někteří shazují, že to není o moc víc než milionářská koktejl-party profláknutá prázdnými kecy, se bude opět povídat o dluhových krizích, bující nezaměstnanosti, ekologických časovaných bombách a nezodpovědných financích.

I zakladatel WEF Klaus Schwab si kvůli nedostatečnému pokroku od loňského ledna rval vlasy a lamentoval při tom nad sklony některých zemí hledět si svých vlastních zájmů na úkor hledání globálních řešení. „Skutečností je, že jsme v určitých směrech zablokováni, než abychom mohli dosáhnout pokroku,“ řekl na tiskové konferenci 15. ledna. – SwissInfo

Dominantní sociální téma: My problémy světa vyřešíme! Zase a opět … (Dominantní sociální téma je u Daily Bell šířený propagandistický ideový element – mem v analogii ke genetickému informačnímu elementu šířícímu se v populaci genu – kterým se snaží nás očkovat elita, a kterému se oni vysmívají.)

Analýza volného trhu: Je zajímavé číst o náladě v Davosu, což je zase další piklení z větší části nižších elit a hollywoodských „hvězd“.

Nižší elity na tahle piklení chodí, aby tu zbožnily ta dominantní sociální témata, která zrovna v daném okamžiku letí. Nosná myšlenka spočívá v propagaci těch témat, která jsou kolektivnímu srdci Vrcholných kápů nejmilejší.

Je to pak slezina těch lidiček, kteří touží, aby si jich povšimli mega-bilionáři, kteří kontrolují centrální bankovnictví a kteří už svět neformálně řídí. Spočívá to v myšlence, že když ukážeš ochotu vynaložit svůj čas a prostředky k hnětení světa tou korektní propagandou, odmění tě přírůstkem obchodních kontaktů, kšeftů a nakonec prachů.

Ano, je to všechno o penězích. Navštěvují Davos, aby si tu spočítali, které lži letí. A touží v nich dosáhnout zdatnosti.

Letošní rok je však depresivní! Nejsou deprimovaní z výhledu na ty lži. Jsou deprimovaní jen proto, že ty lži zbytek světa nepřijímá už tak dobře.

Tady je další výňatek z toho článku:

Samotný název letošní schůzky WEF v Davosu – „Odolný dynamismus“ – je prý klamný podle Greenpeace Switzerland, které budou spolu-předavatelem Ceny očí veřejnosti pro tu „nejhorší společnost roku“, až bude ta konference v Davosu v plném proudu.

Pět nejpravděpodobnějších rizik pro svět je podle panelu expertů WEF:

Propastné rozestupy v příjmech

Chronická fiskální nerovnováha

Narůstající emise skleníkových plynů

Krize dodávek vody

Nezvládnutá správa stárnutí obyvatelstva

Problémy zůstávají

„Svět vlád a korporací vykazuje velkou odolnost vůči změně, ale zatím málo pozitivní dynamiky,“ řekl swissinfo.ch šéf korporátní odpovědnosti u Greenpeace Switzerland.

„Kdyby korporace jednoduše přestaly vytvářet některé z největších světových sociálních a ekologických problémů, ten zbytek z nás by je nemusel zkoušet řešit. Řešení mohou přijít pouze přes přístup odzdola nahoru s tím, jak lidé pozdvihnou své hlasy.“

V roce 2012 svět ekonomicky a politicky zjevně stagnoval. I přes revoluci Arabské jaro, která uchvátila konferenci v Davosu před rokem, pořád přetrvávají ohromné problémy v Libyi, v Egyptě a zvláště v Sýrii.

Globální ekonomika podle Světové banky se loni dopídila k 2,3 procentnímu růstu, ale vůdci tohoto růstu, v podstatě Čína, zpomalili. Evropská unie je pořád zabředlá v dluzích a konfliktu o to, kde se budou dělat rozhodnutí, zatímco politici ve Spojených státech se nadále hašteří, jelikož se země řítí do insolvence.

Mezi velkými bankami se nadále šíří finanční skandály, a ve Švýcarsku o nic méně než v jiných částech světa …

To nosné poselství je jasné: je třeba, aby světoví vůdci politiky a businessu pracovali na řešení problémů spolu, místo aby jednali ve svém vlastním zájmu.

Vidíme tu různé memy elity, které budou nejspíš letos v módě – přinejmenším těch pět na vrchu. Všimněte si, jak jsou hodně založené na strachu. Ovšem na Zemi nejsou ŽÁDNÉ fundamentální důvody k děsu, přinejmenším ne takové, které by nešlo překonat akcemi individuálních lidí.

Ti v Davosu od nás chtějí, abychom uvěřili, že hlad lze odvrátit jedině úsilím v souručenství soukromého a veřejného sektoru, do čehož mají být zapojeny Spojené národy a celá smečka NGO. Von Misesova řešení by se měla vypěstovat na zahrádce!

Individuální lidské akce mají mít vždy přednost před těmi ze strany velké byrokracie, a vyjdou i levněji.

Související články: ZDE a ZDE

Ale takovýchto vhledů do dění v Davosu podle naservírovaného chápání bude naštěstí nedostatek díky tomu, co nazýváme Internetovou reformací. Jelikož čím dál víc a víc toho, co elita protlačuje, je vnímáno spíše jako fantastická propaganda zaměřená na posílení globalismu než jako řešení problémů, tak bude ta elita šířící tyhle memy zjišťovat, že je k nim mezi lidmi čím dál méně vnímavosti.

Tohle je probíhající trend. SKUTEČNÁ frustrace v Davosu neplyne z toho, že lidé odmítají „přistoupit k akcím“ podle předpisů elity, jako jsou ty z Davosu, ale z toho, že lidé je začínají zavrhovat všeobecně. Internetové vyvracení pokračuje, aby vyvolalo pokrok.

Pro další zdroje analýz svobodného trhu týkajících se zpráv jako ty, co přichází z Davosu, viz speciální zpráva Daily Bell: Nejlepší ekonomové volného trhu a zdroje svobodomilného vzdělávání na netu a proč je používám jako náboženství.

Závěr: Tady je otázka, o které by v Davosu měli uvažovat. Jak chcete udržet „krizovou společnost“ pohromadě, když lidé už na tuhle krizi nevěří?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: thedailybell.com

]]>