Všechny druhy zemských živočichů úplně vymizí za 2,8 miliardy let v důsledku nesnesitelného žáru stárnoucího Slunce, které začne nabobtnávat a měnit se v červeného obra. Vyšší tvorové zahynou za 1,8 miliardy let, a po tom bude život zastoupen jen bakteriemi. Pak je stihne stejný osud. To je prognóza britských vědců, kteří navrhli poprvé chronologii vymírání zemských živých organismů. Astronomové dobře vědí, že hvězdy podobné Slunci se stávají červenými obry, a nejsou žádné důvody k domněnce, že tomu může být jinak. Když se Slunce začne měnit v červeného obra, zvětší se mnohonásobně a bude svítit s červeným odstínem.

Život na Zemi se stane nesnesitelným dlouho před tím, než pohltí nabobtnalé Slunce oběžné dráhy Merkuru a Venuše, a na Zemi se vypaří oceány. Bioložka z MSU Jelena Vorobjová souhlasí s tím, že bakterie budou posledními živými tvory na Zemi – vždyť byly přece také prvními.

Bakterie jsou neodolnějšími organismy, které vydrží podmínky fantastické z hlediska lidského života. Už si můžeme představit, že právě bakteriemi začínal život na naší planetě. Když ještě nebyly žádné rostliny a vyšší organismy. Právě rozvoj mikrobního života měl za následek vznik živé planety, která umožnila další evoluci.

Takže protisté budou žít na Zemi nejdéle. A co lidstvo? Může se přestěhovat na Mars, pokračuje Jelena Vorobjová.

Na Marsu jsou zásoby vody v kryosféře. Při oteplení přejde voda do tekutého stavu, a Mars začne „ožívat“. Podle všeho bude Mars místem, kde se lidstvo zachrání, když budou podmínky na Zemi nesnesitelné.

Astrofyzik z Ústavu astronomie Ruské akademie věd Dimitrij Vibe s tím souhlasí, má ale jisté výhrady.

S rozšířením Slunce se mohou stát podmínky na Marsu blízké zemským. Je ale těžko říci, jestli bude tání zmrzlé vody mít za následek vznik pro nás vhodné atmosféry. Je ale naděje, že během krátké doby se stane Mars pro nás pohodlnějším.

Pak se budeme muset stěhovat z Marsu dál. Do té doby budou prozkoumány planety v jiných hvězdných soustavách. A někde budou jistě podmínky vhodné pro lidi, zdůrazňují spolubesedníci Hlasu Ruska.

Zdroj: czech.ruvr.ru

]]>