Budoucnost nevypadá pro upadající měnu Evropské unie (EU) euro moc slibně. Spekulace mezi mnoha bankéři, řediteli firem, investory, vládními činiteli a dalšími, že euro je před naprostým sesypáním, ve skutečnosti pomáhají úpadek této měny ještě přiživit, říká se však, že o tomto procesu mnozí další věří, že by byl nevyhnutelný i bez toho, a patří k nim i architekt eura Otmar Issing. Probíhající dluhová krize v „Eurozóně“, čili v bloku evropských zemí, které jsou součástí EU, se pouze neustále zhoršuje a činitelé EU dosud nebyli schopni přijít s životaschopným politickým řešením k nastartování ekonomiky EU k rozběhu.

Mezi tím místní ekonomiky Řecka, Itálie a Španělska jsou už v rychlém úpadku, jehož konec není v dohledu, a země jako Německo a Finsko, které je neustále podpíraly, se tím takříkajíc udržováním té lodi nad hladinou čím dál víc unavují.

Mnoho z evropských bank zastavilo přeshraniční půjčky mimo vlastní zemi, investoři stáhli z evropských trhů svá aktiva a Ústavní soud v Německu, tedy v jedné z klíčových zemí, co drží EU pohromadě, se brzy rozhodne, zda je to pokračující úsilí o vykupování nejhůře si vedoucích zemí v EU v první řadě vůbec legální. Všechny tyhle příznaky jinými slovy poukazují na konečný kolaps eura.

Jak přežít ekonomický kolaps?

„Banky, investoři a společnosti se zajišťují pro případ pádu eura – a tudíž ještě zvětšují pravděpodobnost, že přesně to se stane,“ píše Martin Hesse pro Spiegel Online. „Tou nejradikálnější volbou k vlastní ochraně proti kolapsu eura je se úplně z této monetární zóny stáhnout.“

 

Architekt eura přiznává úpadek této měny

I Issing, bývalý šéfekonom Evropské centrální banky, který původně pomohl založit a zavést euro, věří, že tato měna byla pouhým „experimentem“ a to takovým, jaký finanční trhy světa už neberou vážně. V průběhu tohoto pomalého debaklu se mnozí investoři přesunuli na investice do hmotných aktiv jako nemovitosti, spíše než aby své šance zakládali na euru.

Dokonce i na US dolar, který je na své vlastní sestupné spirále, mnozí nahlíží jako na životaschopnější než euro. Protože na dolar se nahlíží spíše jako na slabý než jako na strukturálně nezdravý, je preferován více než euro, a považují jej za to „menší ze dvou zel“. A je čím dál zřejmější, že bez ohledu na politická opatření, která se v tomto okamžiku zavedou, tak už možná neexistuje způsob, jak euro zachránit.

„Z dlouhodobého hlediska nelze tuto monetární unii (euro) udržet bez soukromých investorů,“ říká Thomas Mayer, bývalý šéfekonom v Německu sídlící Deutsche Bank. Pokud budou politici nadále zkoušet tuto měnu podpírat výkupy z dluhů a dalšími nefunkčními politikami, dodává, potud bude euro „pouze uměle udržováno při životě.“

Ke zdrojům pro tento článek patří:

http://www.spiegel.de

http://www.reuters.com

http://www.businessweek.com

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com

]]>