Výkonný ředitel Google Eric Schmidt, jeden ze zakladatelů společnosti Larry Page a slavný holywoodský režisér James Cameron očekávají zisky ve výši několika trilionů dolarů. Financují projekt těžby užitkových nerostů v kosmu. Železo a další kovy hodlají autoři této zatím fantastické myšlenky těžit z asteroidů. Do poolu investorů se už zapojili miliardář Ross Perot Jr., bývalý top-manager Microsoftu Charles Simonyi, který dvakrát letěl do vesmíru jako turista, a dokonce bývalí zaměstnanci NASA. Jsou přesvědčeni, že těžby užitkových nerostů z asteroidů nejenže jim přinese zisk, ale především rozšíří surovinovou základnu Země.

Myšlenka těžit přírodní minerály, především železo a nikl, z kosmických těles se projednává už po několik desetiletí. Avšak podle všech výpočtů se stane tento projekt „černou dírou“, v níž zmizejí triliony dolarů, tvrdí dopisující člen Ruské akademie kosmonautiky Jurij Karaš.

Asteroidy ještě nikdo nevrtal. Byla uskutečněna dvě přistání na asteroidech a získány vzorky materiálů. Byly však seškrábány z povrchu. Je velmi těžko říci, co pod tím povrchem je. A hlavně, nač to potřebujeme? Copak je na Zemi málo železa? Tak raději začněme těžit to železo z mořského dna. Bude to přece mnohem jednodušší a levnější.

Kromě ekonomické účelnosti vyvolávají pochyby také technické možn osti realizaci tohoto projektu. V současné době vidí nadšenci z Google dvě cesty těžby kosmických minerálních zdrojů: buď posílat na asterioid roboty anebo ho pomocí kosmické lodě dopravit blíže k Zemi, kde bude pro lidi jednodušší se na něj dostat. Přitom se předpokládá, že „vléčná loď“ může být za podmínky dostatečného financování hotova do r. 2025. Avšak posunout ten asteroid blíž k Zemi je jen půlka práce. Současné „pozemské“ technologie používané v důlním průmyslu nebudou účinné v podmínkách skoro úplné beztíže. Takže bude nutno si vymyslet mechanismus, který udrží zařízení na povrchu asteroidu, aby neodletělo do volného kosmu. A na to bude několika desítek let.

Někteří vědci si myslí, že zatím by bylo dobré alespoň se naučit měnit trajektorii letu asteroidů. Aby bylo možno „odvádět“ na bezpečnou vzdálenost ty, které letí směrem k Zemi.


Zdroj: czech.ruvr.ru

]]>