Národní bezpečnostní agentura USA (NSA) zažívá krizi po té, co jí hackeři ukradli v roce 2016 škodlivé software, jež tato tajná služba používala k prolomení zařízení a sítí po celém světě, píše list The New York Times. Hackerská skupina Shadow Brokers uveřejnila programový kód software odcizeného NSA. Byl pak použit na vytvoření virů, jež mocně poškodily počítače po celém světě.


„Morální nálada klesla, zkušení odborníci odcházejí z agentury na lépe placená místa, včetně do firem, jež hájí počítačové sítě před prolomením s použitím nástrojů NSA," píše list.

Od roku 2015 byli tři zaměstnanci zatčeni za krádež dat, avšak není jasné, zlepšila-li se situace v NSA, připomíná list.

Bývalý zaměstnanec „hackerského" oddělení NSA Jake Williams, jehož jméno a zaměstnání také odhalili Shadow Brokers, označil tyto události za „víceúrovňovou katastrofu." Potvrdil, že příslušníci pořádkových orgánů „stopují" účastníky prolomení, avšak zatím nikoho nechytili.

List píše, že jedním z hlavních podezřelých z prolomení je i nadále Rusko, které již nejednou popřelo tato obvinění amerických tajných služeb. List neuvedl žádné důkazy ruské účasti. Pouze připomněl, že společnost Laboratoř Kasperského jako jedna z prvních „vystopovala" hackerské oddělení Agentury národní bezpečnosti a uhájila své software před průnikem NSA.

Zdroj: nytimes.com, snews.com