Americký trh s cennými papíry zaznamenal největší propad od začátku června. Hlavní americké akciové indexy zaznamenaly ve čtvrtek velký pokles. Dow Jones klesl o 2,78 %, S&P 500 o 3,51 % a Nasdaq o 4,96 %. (Foto: Pikist)

Hlavní americké akciové indexy zaznamenaly ve čtvrtek velký pokles. Dow Jones klesl o 2,78 %, S&P 500 o 3,51 % a Nasdaq o 4,96 %.

Mezi rekordmany kolapsu byla společnost Apple, jejíž kotace klesly o 8 %. Vzhledem ke kapitalizaci tohoto IT giganta přesahující dva biliony dolarů se tento pokles rovná částce 180 miliard dolarů. Zbytek amerických IT společností také vykázal výrazný pokles cen: akcie Microsoftu poklesly o 6,19 %, Google o 5 %, Amazon o 4,63 %, Facebook o 3,76 % a Tesla o více než 9 %.

Předchozí antirekord Apple a Microsoft zaznamenaly v březnu. Společnosti ztratily dohromady 150 miliard dolarů své hodnoty.

V červnu Sputnik informoval o tom, že si finančníci dotázáni CNBC v ekonomice USA všimli existence „bubliny“ podobné té, k níž došlo v roce 2000 na trhu dotcomů (dotcom bubble). Poradili investorům, aby dali větší pozor na investice a zrevidovali své balíky akcií.

Dříve analytici již poukazovali na anomální růst amerického fondového trhu navzdory pandemii koronaviru a masovým protestům a označovali to za dobré znamení. 

Na začátku léta ale někteří z nich v této situaci uviděli rizika jak pro investory, kteří vložili peníze do akcií amerických společností, tak pro celou ekonomiku země.

Mnozí z nich nazvali „rallye“ na trhu (stav dlouhého plánovitého růstu cen) neodůvodněnou a nevysvětlitelnou. Poukázali na riziko vzniku „bublin“, jevu, kdy prudce zlevňují přeceněná aktiva.

Nejznámější bublina posledních desetiletí vznikla na americkém trhu dotcomů čili společností ze sféry informačních a internetových technologií v roce 2000. Tenkrát prudce klesla cena jejich akcií, což způsobilo škody majitelům, včetně penzijním fondům, pojišťovatelům a bankám.

Podle hlavy Concentrated Leader Fund Davida Sokulskiho je letošní situace znepokojivá kvůli tomu, že ignoruje základní zákony ekonomiky, a dokonce je porušuje.

Analytik investiční společnosti Fiig Jonathan Sheridan vyslovil obavy z masových bankrotů společností kvůli rozvíjející se krizi a radí investorům, včetně institučním, aby změnili přístup k vytváření balíků akcií.

Zdroj:  investors.com