Hovoříme-li o zahraničních bojovnících, pak na mysl obyčejnému Evropanovi připadne obraz muže ve věku 19-29 let, nejspíše z Blízkého Východu a muslimské víry. Ale znepokojovat nás musí i druhý typ pravicových radikálů – ti, kteří se opět objevili na Ukrajině, soudí na webu Huffington Post bývalý policista a specialista na pravicový extremismus v Evropě Lewis Barton. Konflikt na Ukrajině vytvořil takové podmínky, při kterých se volně vytváří pravicově-radikální polovojenské skupiny.


I u proruských povstalců, i u ukrajinských nacionalistů jsou podobné bataliony: vládnou u nich pravicově-radikální pohledy, jsou u nich styčné body s neonacismem, a ochotně přijímají bojovníky-cizince.

Nejvýraznějším příkladem tohoto druhu je prapor "Azov", říká specialista. Do této neonacistické skupiny, se připojila řada cizinců – ruští, švédští a jeden Kanaďan. Jeho znak zobrazuje okultní symbol černého slunce, který během druhé světové války byl použit v SS. Nejděsivější vlastností této skupiny jsou, podle mého názoru, krásné stránky na sociálních sítích s anglickými materiály na ideologická témata, což značně usnadnilo nábor nových členů.

Nicméně, fenomén zahraničních bojovníků ve východní Evropě není nic nového -mnoho z nich přišlo do oblasti v průběhu konfliktu rusko-čečenského v roce 1995. Ale hrozba ze strany ukrajinských pravicových radikálů je ještě jiná, než hrozba bojovníků vracejících se ze Sýrie. V tomto praporu "Azov", je například občan Švédska – vycvičený „snajper“ (odstřelovač) se sedmi lety zkušeností ve švédské armádě. "Osoba s podobnou kvalifikací, která si říká "etnický nacionalista" a řídí se extremistickými názory, může být potenciálně velmi nebezpečné," – soudí Lewis Barton.

Brutalita konfliktu může mít vliv i na samotného bojovníka. Například, jsou důkazy, že ukrajinští nacionalisté, bojující v praporu "Ajdar" spáchali řadu válečných zločinů – únosy, věznění a dekapitace. U podobného bojovníka může dojít i k posttraumatickému syndromu – může se určitém okamžiku "zhroutit", a najednou masově vraždit. Takový bývalý bojovník z Ukrajiny může radikalizovat i další lidi.

Samozřejmě, že s ohledem na teroristické útoky v Paříži se téma bojovníků-islamistů dostalo na první místo, proud lidí míří do Sýrie a Iráku, mnohem více, než cestuje na Ukrajinu. Nicméně, pro vypuknutí zničujícího násilí stačí pouze jeden pravicový radikál – stačí připomenout pouze Anderse Breivika, ukazuje autor Huffington Postu. Hrozba pravicových radikálů, z Ukrajiny je velmi reálná – a my můžeme jen doufat, že se o tom Evropa nebude muset přesvědčit, píše.

[quote align="center" color="#999999"]

[/quote]

Zdroj: kpu.ua hufingtonpost.co.uk, cnv.cz