Írán je připraven zasadit preventivní úder v případě, že budou ohroženy jeho národní zájmy. Dnes to prohlásil zástupce náčelníka generálního štábu íránské armády. Podle jeho slov předpokládá strategie Íránu v soudobých podmínkách učinění jakýchkoli možných opatření v případě vzniku hrozby pro jeho národní zájmy. Nebudeme čekat, až nepřátelé přejdou ke konkrétním akcím proti nám, naší reakcí bude prevence, prohlásil generál.

Írán zahájil cvičení v oblasti ochrany jaderných objektů

Írán zahájil čtyřdenní vojenská cvičení Sarollah (Božská odplata), v jejichž průběhu budou vojska procvičovat metody protivzdušné obrany a ochrany jaderných objektů – oznamuje Defense News. Cvičení se pořádají na jihu země. Účastní se jich různé druhy techniky, včetně protiletadlových raketových komplexů, dělostřelectva a letectva.

Izrael: úder po Íránu je stále pravděpodobnější

Poradce prezidenta USA pro národní bezpečnost Tom Donilon přicestoval včera do Izraele, aby projednal íránský jaderný problém s izraelskými kolegy.

Izraelský list Haaretz s odvoláním na vlastní informované prameny tvrdí, že tato návštěvasvědčí o tom, že vojenský útok na Írán se stává stále reálnějším a může být uskutečněn v průběhu nejbližších měsíců.

Co bude potřebovat Izrael pro útok na Írán

Izrael bude potřebovat minimálně 100 letadel, aby urazila přes 1500 km nad územím jiných států, v případě přijetí rozhodnutí o útoku, píše New York Times s odkazem na odhady amerických vojenských analytiků, kteří mají za to, že izraelský útok na íránské jaderné objekty bude mimořádně složitou operací.

V článku se rovněž uvádějí slova bývalého ředitele CIA Michaela Haydena, který prohlásil, že Izrael není schopen zasadit vzdušné údery, jež by dokázaly vážně zabránit realizaci íránského jaderného programu, včetně kvůli velké vzdálenosti.

 

Další články k tématu:

 

Zdroj: http://czech.ruvr.ru/