Čína neakceptuje nelegitimní sankce USA proti čínským společnostem kvůli jejich účasti v budování v Jihočínském moři a je připravena k rozhodným opatřením na ochranu zájmů a práv svých občanů a podniků, prohlásil na čtvrtečním briefingu mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ciang. (Foto: PD)

„Budování na vlastním území je suverénní právo Číny, nemá to nic společného s militarizací. Účast čínských společností a fyzických osob ve výstavbě na území vlastního státu je rozumná, legitimní a nezasluhuje si kritiku,“ prohlásil diplomat.

Řekl, že „USA nemají důvody k vyhlášení nelegitimních sankcí vůči čínským společnostem a občanům kvůli jejich účasti v budování na území své země“

„Tyto aktivity USA jsou hrubým vměšováním se do vnitřních záležitostí ČLR, porušením mezinárodního práva a pravidel mezinárodních vztahů. Čínská strana je rozhodně proti, vyzýváme USA k nápravě vlastních chyb a k neprodlenému zastavení zasahování do vnitřních záležitostí ČLR,“ zdůraznil.

Mluvčí MZV sdělil, že Čína podnikne rozhodná opatření k ochraně zákonitých práv a zájmů občanů a společností ČLR.

Americké ministerstvo obchodu informovalo předtím o zařazení do sankčních seznamů 24 čínských společností za pomoc v budování umělých ostrovů v Jihočínském moři. Sdělilo, že Čína vytvořila od roku 2013 v Jihočínském moři umělé ostrovy o celkové ploše asi 12 kilometrů čtverečních a že na těchto ostrovech rozmístila systémy PVO a zbraně proti lodím. USA zavedly kvůli tomu vízová omezení vůči 12 čínským občanům za jejich účast v „militarizaci“ Jihočínského moře.

Čína a několik zemí regionu, Japonsko, Vietnam a Filipíny, mají rozpory kvůli mořským hranicím a vodám v Jihočínském a Východočínském moři. Čína se domnívá, že Filipíny a Vietnam vědomě využívají podpory USA za účelem eskalace napětí v tomto regionu.

Stálá komora arbitrážního soudu v Haagu přijala na žádost Filipín v červenci 2016 usnesení, že Čína nemá důvody k územním nárokům v Jihočínském moři. Soud vydal usnesení, že sporná území Spratlyho souostroví nejsou vyhrazeným ekonomickým prostorem. Čína toto rozhodnutí arbitráže neuznala.