Spojené státy uvalily sankce na pět ruských výzkumných ústavů. Příslušný dokument byl zveřejněn Úřadem průmyslu a bezpečnosti na webových stránkách Federálního registru. (Foto: POR)

Tyto organizace jsou podezřelé z práce na chemických a biologických zbraních.

Na sankční seznam se dostal i výzkumný ústav ministerstva obrany, který se podílel na vývoji ruské vakcíny proti covidu-19.

Sankce byly uvaleny proti 33. ústřednímu výzkumnému a zkušebnímu ústavu, 48. ústřednímu výzkumnému ústavu v Kirově a Sergijevě Posadu, 48. výzkumnému ústavu v Jekatěrinburgu a Státnímu výzkumnému ústavu organické chemie a technologie.

V červnu prověřoval 48. Centrální výzkumný ústav ruskou vakcínu proti koronaviru na toxicitu, bezpečnost, imunogenitu a ochrannou účinnost. Ředitel Centra epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji, kde byla tato vakcína vyvinuta, poděkoval vedení a zaměstnancům ústavu za kvalitní práci.

Zahrnutí těchto organizací do seznamů amerického ministerstva obchodu znamená, že americké orgány ukládají omezení vývozu, zpětného vývozu a převodu zboží v souladu se stávajícími předpisy pro fyzické osoby a organizace, které představují rizika pro národní bezpečnost a zájmy zahraniční politiky Spojených států.

Senátor Oleg Morozov v komentáři pro Sputnik označil rozhodnutí Washingtonu za neúspěch ve vývoji vakcíny. Podle jeho názoru chce USA uzavřít západní trhy pro ruský lék, ale v každém případě po něm bude poptávka.

Zdroj: snews.com