Experiment z USA: Chléb z Walmartu je bez plísně po 17 měsících

Američanka koupila chléb v obchodním domě Walmart na experiment, aby zjistila, jak dlouho vydrží bez plísně. (Foto: X)
Chléb, zakoupený 15. května 2024, je po 17 měsících – tedy roce a pěti měsících – stále bez plísně a vypadá perfektně.
This is actually insane
— Wall Street Apes (@WallStreetApes) October 11, 2025
American kept this loaf of bread she bought from Walmart for “an experiment”
She wanted to see how long it would last before molding, She bought it May 15,2024
It has now been 17 months. 1 full year and 5 months and still no mold… it still is perfect pic.twitter.com/3RGLkXwmyp
Může za tím být propionát vápenatý?
Propionát vápenatý je látka, která zabraňuje tvorbě plísní v chlebu. Způsobuje bušení srdce. Obsahuje ho veškerý chléb, i ten bio. V bio chlebu se nazývá „kultivovaný pšeničný enzym“ nebo podobně. Jedná se o biologický způsob výroby propionátu vápenatého.
Je spojován s autismem, protože vedlejším produktem propionátu vápenatého je kyselina propionová, která může inhibovat genovou expresi a vést k poruchám vývoje. Vyskytuje se častěji v žaludcích lidí s autismem.
Množství propionátu vápenatého schválené FDA jako GRAS (obecně považované za bezpečné) je množství obsažené ve 2 krajících chleba. Při konzumaci více než 2 krajíců chleba denně se dostáváte do toxických hladin.
