Američanka koupila chléb v obchodním domě Walmart na experiment, aby zjistila, jak dlouho vydrží bez plísně. (Foto: X)

Chléb, zakoupený 15. května 2024, je po 17 měsících – tedy roce a pěti měsících – stále bez plísně a vypadá perfektně.

Může za tím být propionát vápenatý?

Propionát vápenatý je látka, která zabraňuje tvorbě plísní v chlebu. Způsobuje bušení srdce. Obsahuje ho veškerý chléb, i ten bio. V bio chlebu se nazývá „kultivovaný pšeničný enzym“ nebo podobně. Jedná se o biologický způsob výroby propionátu vápenatého.

Je spojován s autismem, protože vedlejším produktem propionátu vápenatého je kyselina propionová, která může inhibovat genovou expresi a vést k poruchám vývoje. Vyskytuje se častěji v žaludcích lidí s autismem.

Množství propionátu vápenatého schválené FDA jako GRAS (obecně považované za bezpečné) je množství obsažené ve 2 krajících chleba. Při konzumaci více než 2 krajíců chleba denně se dostáváte do toxických hladin.