Před měsícem, kdy jsme se naposledy podívali na aktualizace státních dluhopisů od Fedu, které drží v úschově, tak jsme si všimli něčeho znepokojivého: To číslo se prudce propadlo s poklesem o více než 27,5 miliardy $ za jediný týden, což je největší týdenní propad od ledna 2015, což stlačilo celkový objem svěřených papírů na 2,83 bilionu $, tedy nejmenší od roku 2012.


O měsíc později tento graf aktualizujeme a z poslední týdenní aktualizace zjišťujeme, že centrální banky pokračují ve své neustálé likvidaci amerických papírů držených na svěřeneckých účtech Fedu, když ty v uplynulém týdnu spadly o dalších 22,3 miliardy $, čímž stlačily množství svěřeneckých papírů na 2,805 bilionu $, což je další rekordně nízká hodnota po roce 2012.

 

Pak dnes navíc k datům o svěřeneckých papírech od Fedu, jsme dostali poslední měsíční data Treasury International Capital, která ukázala, že ten hrozivý trend, který jsme před měsícem prezentovali, se ještě zrychlil. Vzpomeňte, že před měsícem jsme referovali, že za posledních 12 měsíců jsme pozorovali nikoliv snad plíživý, nýbrž ve skutečnosti masivní výprodej státních dluhopisů za 343 miliardy $ výprodejů zahraničních centrálních bank za období červenec 2015 až červenec 2016, což je cosi v rozsahu a objemu bezprecedentního.

Neuplynulo dlouho do dneška, kdy je poslední měsíční aktualizace, tj. z července, a zjišťujeme, že to, co bylo o měsíc dříve „pouhým“ 343 miliardovým $ rekordem výprodejů zahraničních centrálních bank v ročním období končícím 30. červnem, tak o měsíc později toto číslo vyrostlo na nový rekord všech dob 346,6 miliard $ čili dost přes třetinu bilionu vyprodaných státních papírů za posledních 12 měsíců.

Mezi největšími prodejci – v tržním ocenění – je nikoliv překvapivě Čína, která v červenci „vyprodala“ americké papíry za 34 miliard $ (skutečné podkladové číslo bude trochu odlišné, jelikož tato konkrétní série je upravená podle tržních výkyvů, ale je podobné), což je největší měsíční rozprodej od roku 2012, čímž se s celkem 1,185 bilionu $ dostala na nejnižší celkovou držbu od roku 2012.