V Austrálii roste počet případů rakoviny střev u mladších dospělých, přičemž vědci si nejsou jisti, co za tímto smrtícím trendem stojí. (Foto: Flickr)

Austrálie čelí znepokojivému nárůstu výskytu jedné z nejagresivnějších rakovin na světě u mladších lidí – a odborníci přiznávají, že zatím nechápou, co je jeho příčinou.

Navzdory celkovému poklesu výskytu rakoviny tlustého střeva počet případů u Australanů mladších 50 let rychle stoupá, přičemž vědci varují před tichým nárůstem tohoto smrtelného onemocnění u mladších dospělých.

Profesor Mark Jenkins, vedoucí oddělení kolorektálního karcinomu na Melbournské univerzitě, tento trend zkoumá. Podle jeho slov bylo za posledních 30 let diagnostikováno více než 28 000 lidí mladších 50 let s rakovinou tlustého střeva.

Vědci odhadují, že jen v Austrálii tento trend vedl za uvedené období k dalším 4 300 diagnózám rakoviny střeva v raném stadiu. Rakovina střeva se vyvíjí ve sliznici tlustého střeva nebo konečníku, často zpočátku bez zjevných příznaků, a pokud není včas odhalena, může se rychle šířit.

„Je to stále horší – v Austrálii, ale i na celém světě – je to stále častější,“ řekl Jenkins ve středu pro ABC Radio National. „Takže se něco děje, ale nevíme proč.“

Když žena z Queenslandu Laura Corfieldová pociťovala „úpornou bolest“ a nepříjemné pocity v břiše, lékaři ji ujistili, že její příznaky jsou během těhotenství očekávané. Ale jak týdny plynuly a střevní potíže pokračovaly, věděla, že něco „není v pořádku“.

Maminka z Brisbane pociťovala na začátku těhotenství nevolnost, která trvala ještě čtyři měsíce. Srdcervoucí diagnóza ve 22. týdnu těhotenství však „zdravé“ mamince převrátila život naruby, když jí byla diagnostikována rakovina střev ve 3. stadiu. Bylo jí pouhých 35 let.

„Byla jsem naprosto nevěřícná,“ řekla nedávno pro Yahoo News Australia. „Říkali, že je to agresivní a opravdu pokročilé. Použili všechna ta slova, která v tu chvíli nechcete slyšet.“

Byly navrženy různé teorie, včetně rostoucí obezity, klesající fyzické aktivity, nižšího užívání ochranných léků, jako je aspirin, a dokonce i vystavení mikroplastům.

Jedna z předních odbornic v zemi, pokud jde o mikroplasty, doktorka Michelle Blewittová, již dříve pro Yahoo vysvětlila, jak lidé tento potenciálně škodlivý materiál často požívají.

„Pokaždé, když si Australané perou oblečení, vylučují a uvolňují miliony drobných mikrovláken. Když se tyto plasty dostanou do našich oceánů, často je požírají ryby a vodní živočichové a následně i my,“ uvedla.

„Vše, co je menší než pět mililitrů, je mikroplast, a pokud je menší než jeden mililitr, stává se z něj nanoplast a pak pikoplast, až ho vdechujeme.

„Ať už tyto plasty konzumuje cokoli, dostává také dávku těchto chemikálií.“ Blewittová uvedla, že ačkoli často nekonzumujeme žaludky ryb, „víme, že když jíte celého živočicha, například krevetu nebo ústřici, jíte celou dávku“.

Ale i když mikroplasty mohou hrát určitou roli, nevysvětluje to plně nárůst, zdůraznil Jenkins. „Nejsilnější teorií v tuto chvíli je, že to má něco společného s bakteriemi v našich střevech, kterým říkáme mikrobiom,“ řekl dnes ráno rozhlasové stanici ABC.

„Možná v nich došlo ke změně, možná se v průběhu času staly toxičtějšími. Ale může to být i něco úplně jiného.“

Zdroj: news.yahoo.com