Americký velvyslanec v Kosovu Jeffrey Hovenier v úterý oznámil, že Washington vyřazuje Prištinu z vojenského cvičení Defender Europe pod vedením USA kvůli jejímu zacházení s etnickým srbským obyvatelstvem severního Kosova. (Foto: Flickr)

Tento krok byl trestem za to, že se Kosovo pokusilo násilím dosadit etnicky albánské starosty do tří měst s převahou srbského obyvatelstva. Starostové získali své funkce ve volbách, které bojkotovali Srbové, kteří nikdy nepřijali nezávislost Kosova na Srbsku, jež byla formálně vyhlášena v roce 2008.

Když 26. května kosovská policie použila sílu proti srbským demonstrantům, ministr zahraničí Antony Blinken tento krok odsoudil a obvinil Prištinu z vyvolání napětí, což byla vzácná výtka ze strany USA, které patří k nejvěrnějším zastáncům kosovské nezávislosti. Blinken prohlásil, že kroky Kosova „budou mít důsledky pro naše dvoustranné vztahy s Kosovem“.

Hovenier uvedl, že pozastavení účasti Kosova na cvičeních Defender Europe je jedním z důsledků, a naznačil, že mohou být přijata další opatření. „Pro Kosovo tato cvičení skončila,“ řekl.

„Požádali jsme [kosovského premiéra Albina] Kurtiho, aby podnikl kroky ke snížení napětí na severu země. Na tyto žádosti nereagoval a my analyzujeme, jaké budou naše další kroky,“ řekl Hovenier.

USA chtějí, aby kosovská vláda netrvala na tom, aby starostové pracovali v obecních budovách, které byly zablokovány protestujícími, a aby se policie stáhla z budov ve třech severních městech.

Do střetu se v pondělí zapojily jednotky NATO a přikročily k rozehnání srbských demonstrantů. Při následných násilnostech bylo zraněno 52 srbských demonstrantů a 30 příslušníků mise NATO v Kosovu (KFOR). V reakci na to NATO vysílá do Kosova dalších 700 vojáků.

Zdroj: antiwar.com