V úterý ráno, o něco více než týden před plánovaným zasedáním Organizace zemí produkujících ropu a jejích spojenců (OPEC+), na kterém se má rozhodnout o budoucnosti ropné politiky, varoval nejvyšší představitel Saúdské Arábie pro energetiku medvědí spekulanty, aby si dali pozor. (Foto: Flickr)

„Spekulanti, jako na každém trhu, jsou tu proto, aby zůstali, stále jim radím, že budou ouching, v dubnu udělali ouching, nemusím ukazovat karty, nejsem hráč pokeru … ale prostě bych jim řekl, aby si dávali pozor,“ řekl saúdskoarabský ministr energetiky princ Abdulaziz bin Salmán na Katarském ekonomickém fóru pořádaném agenturou Bloomberg.

Z údajů agentury Bloomberg vyplývá, že obchodní pozice hedgeových fondů a dalších nekomerčních obchodníků jsou v kombinaci všech hlavních kontraktů na ropu na nejmedvědí úrovni přinejmenším od roku 2011…

Ceny ropy Brent se zhruba za rok propadly o téměř 39 % ze 120 USD za barel na přibližně 76 USD v tomto měsíci.

Přesto „je docela pozoruhodné vidět takovýto typ umístění“, řekl v rozhovoru pro agenturu Bloomberg Greg Sharenow, který ve společnosti PIMCO spravuje portfolio zaměřené na energie a komodity.

Reportér agentury Bloomberg Alaric Nightingale uvedl, že po dnešních komentářích nejvyššího saúdského ministra energetiky se obchodníci probouzejí k velkému nedostatku na trzích s ropou.

To dává větší smysl. Po zpočátku nevýrazné reakci si futures na ropu připsaly až dolar oproti stavu, na kterém se nacházely, když saúdskoarabský ministr ropného průmyslu Abdulláh bin Salmán varoval spekulanty, aby si „dávali pozor“. Nejzřejmější výklad tohoto prohlášení je, že království by mohlo snížit těžbu ropy, nebo dokonce zorganizovat širší snížení produkce, čímž by zvýšilo ceny a poškodilo ty, kteří vsadili proti ropě. Ropný pohyb vzhůru je v kontrastu s anemickou výkonností akcií, což naznačuje zlom mezi oběma třídami aktiv.

I když Rijád a jeho partneři minulý měsíc snížili produkci ropy, aby stabilizovali ceny, na ropných trzích se nadále rojí medvědí spekulanti v souvislosti s rostoucími obavami, že se blíží recese v USA.

V pondělí banka Standard Chartered ve své poznámce klientům sdělila, že OPEC+ by mohl snížit produkci především na základě prudce rostoucích sázek na medvědí ropu v posledním měsíci.

„Domníváme se, že poslední nárůst krátkých pozic výrazně zvyšuje pravděpodobnost dalšího snížení produkce, až se OPEC+ sejde 4. června,“ uvedla Standard Chartered.

V poznámce zdůraznila, že Saúdská Arábie soustavně vyjadřuje silný odpor vůči prodejcům krátkých pozic na trhu s ropou, například v komentářích z dnešního rána. Dnešní komentáře ukazují, že 75 USD by mohlo být „spodní hranicí“, kterou je kartel odhodlán bránit.

Agentura Bloomberg poznamenala: „Několik delegátů sice uvedlo, že nyní není třeba dalších opatření, protože již zavedená omezení pomohou utáhnout globální trhy, ale princ Abdulaziz je známý tím, že organizuje překvapivé intervence.“

Zdroj: bloomberg.com