Zatímco postřehy Warrena Buffetta o ekonomice jsou tradičně veselé a povzbudivé – obvykle se objevují v době vrcholícího pesimismu v podobě samoúčelných článků v NYT nebo vinět na CNBC (a obvykle v době, kdy miliardář z Omahy ví, že vláda bude na rozdíl od ostatních podporovat jeho TBTF investice), v sobotu měl šéf Berkshire Hathaway mnohem horší a chmurnější předpověď pro své vlastní podniky – a obecně pro celou ekonomiku – dobré časy možná skončily. (Foto: Flickr)

V projevu na výroční valné hromadě společnosti Berkshire v Omaze ve státě Nebraska miliardář uvedl, že očekává, že zisky většiny podniků konglomerátu letos klesnou, protože nadcházející hospodářský pokles dále zpomalí aktivitu podniků. Své pesimistické komentáře pronesl i přesto, že Berkshire vykázala za první čtvrtletí téměř 13% nárůst provozních zisků na 8,07 miliardy USD, což je více než 7,04 miliardy USD před rokem.

„Většina našich podniků letos vykáže nižší zisky než loni,“ řekl 92letý Buffett podle agentury Bloomberg před tisícovkami lidí na sobotní akci. V posledních zhruba šesti měsících podle něj končí „neuvěřitelné období“ americké ekonomiky.

Jak poznamenává agentura Bloomberg, Berkshire je často považována za ukazatel ekonomického zdraví vzhledem k expanzivnímu charakteru jejích podniků, od železnic přes elektrické podniky až po maloobchod. Sám Buffett uvedl, že Berkshire vděčí za svůj úspěch neuvěřitelnému růstu americké ekonomiky v posledních desetiletích, ale jeho předpověď zpomalení jeho firem přichází v době, kdy otřesy v regionálních bankách hrozí omezením úvěrů, protože inflace a vyšší sazby stále doléhají.

Buffettův dlouholetý obchodní partner, 99letý Charlie Munger, který se k němu na pódiu připojil, uvedl, že obtížnější ekonomické prostředí ztíží situaci i hodnotovým investorům, kteří obvykle nakupují akcie, jež vypadají levně v porovnání s vnitřní hodnotou podniků.

„Zvykněte si, že budete vydělávat méně,“ řekl Munger.

Navzdory širšímu pesimismu Buffett uvedl, že v letošním roce očekává zlepšení zisků u svých pojišťovacích operací – které jsou méně korelovány s hospodářskou aktivitou. Berkshire již vykázala vyšší zisky v těchto podnicích včetně pojišťovny Geico, která se po šesti čtvrtletích ztrát dostala do zisku.

Společnost Geico vykázala zisk 703 milionů USD, protože k němu přispělo vyšší průměrné pojistné a nižší výdaje na reklamu, i když četnost pojistných událostí klesla, uvedla Berkshire v sobotním prohlášení o výsledcích hospodaření. Toto oživení nastalo po obtížném období pro pojišťovací činnost, kdy se inflace podepsala na nákladech na materiál a pracovní sílu.

Geico čelilo zejména tlaku konkurentů, včetně společnosti Progressive, kterou Buffett označil za „dobře řízenou“, a společnosti Allstate, která již dlouho využívá telematické programy ke sledování řidičů a podpoře lepšího chování, než Geico tuto nabídku zavedlo. Zisk společnosti Geico také pomohl pojišťovacím společnostem Berkshire dosáhnout zisku ve výši 911 milionů USD ve srovnání se 167 miliony USD o rok dříve.

Společnost Berkshire již dříve uvedla, že očekává návrat společnosti Geico k provozní ziskovosti v roce 2023 poté, co zajistí zvýšení sazeb pojistného. Přesto Geico zůstává pro Berkshire problémem, neboť růst nejvyššího obratu ve čtvrtletí činil méně než 1 %, což „výrazně zaostává za srovnatelnými společnostmi“, uvedla analytička CFRA Cathy Seifertová.

„Mám podezření, že zvyšování sazeb, které bylo zavedeno s cílem kompenzovat inflaci nákladů na pojistná plnění, se setkává se zrušením pojistek,“ uvedla. „I když ztráta nerentabilních pojistek není vždy špatná věc – obvykle to nejsou pojistky – a pojistníci -, kteří odcházejí.“

Jiné části konglomerátu utrpěly větší ztrátu, přičemž zisk Berkshire Hathaway Energy po zdanění klesl o 46,3 % oproti stejnému období loňského roku v důsledku „nižších zisků z amerických regulovaných veřejných služeb, dalších energetických podniků a realitního makléřství“. Podle analytika společnosti Edward Jones Jima Shanahana byly výsledky železnic rovněž slabší, než se očekávalo, a to v důsledku poklesu objemu přepravy a vyšších provozních nákladů.

V jedné z nejznámějších firem Berkshire, Brooks Running Co, byl však generální ředitel Jim Weber skeptický k prudkému poklesu spotřebitelů.

„Vzhledem k tomu, že nezaměstnanost je tak nízká, je těžké věřit, že se na spotřebitelské úrovni zřítíme z útesu do recese,“ řekl Weber v pátečním rozhovoru před zasedáním. „Zajímalo by mě, zda to bude recese na úrovni aktiv.“

Mezi dalšími tématy, o nichž se v sobotu diskutovalo, bylo Buffettovo nástupnictví, bankovní krize, krize dluhového stropu USA, investice společnosti Occidental, chystaná invaze Chny na Tchaj-wan a další:

  • Plánování nástupnictví: Buffett jmenoval šedesátiletého Grega Abela svým nástupcem v roce 2021 a od té doby je místopředseda pro jiné než pojišťovací operace stále více přítomen. V sobotu Buffett znovu potvrdil, že je s tímto rozhodnutím „stoprocentně spokojen“, a dokonce naznačil, že přechod bude do značné míry probíhat jako obvykle, kdykoli to bude možné. „Greg rozumí alokaci kapitálu stejně dobře jako já. To je pro nás štěstí,“ řekl Buffett na setkání v Omaze ve státě Nebraska. „Myslím, že tato rozhodnutí bude činit v podstatě ve stejném rámci, jako bych je činil já. Tento rámec jsme si stanovili již před 30 lety.“
  • Kontrola společnosti Occidental: Jeden z analytiků to označil za největší oznámení dne: Berkshire nepodá nabídku na plnou kontrolu nad Occidental Petroleum Corp., energetickou společností, na kterou několik měsíců zvyšovala své sázky. Buffettův komentář pravděpodobně pomohl zmírnit spekulace, že Berkshire usiluje o vlastnictví Occidentalu poté, co loni získala souhlas amerických regulačních orgánů k získání až 50% podílu v této firmě. Buffett nevyloučil nákup dalších akcií houstonské firmy a dodal, že může – ale nemusí – usilovat o další nákupy.
  • Bankovní turbulence: Buffett a Munger si byli natolik jisti, že budou mít otázky týkající se nedávných bankovních otřesů, že si žertem přinesli plakáty s účetními klasifikacemi, na které se během otřesů upozornilo. Na jedné bylo napsáno „k prodeji“, na druhé „držené do splatnosti“. Buffett se vyjádřil vážněji a obvinil vedoucí pracovníky zkrachovalých bank, že by se měli zodpovídat za chyby, které se skrývaly „na očích“. Vytkl také „špatné“ pobídky v bankovní regulaci a špatné informování americké veřejnosti o otřesech ze strany regulačních orgánů, politiků a tisku. Buffett poukázal na First Republic Bank, insolventní banku, kterou minulý víkend převzala banka JPMorgan poté, co se zhroutila poté, co nabízela jumbo hypotéky nezajištěné státem s fixními sazbami, které byly v některých případech úročeny pouze po dobu 10 let – což Buffett označil za „šílenou nabídku“…. „Dělala to na očích a svět to ignoroval, dokud to nevybuchlo,“ řekl Buffett.
  • Strop dluhu: Buffett řekl, že si nedokáže představit, jak by Washington mohl dopustit, aby USA nesplácely svůj dluh, což by mohlo vést k otřesům ve finančním systému. Investoři a politici se zaměřují na to, zda se americká vláda dokáže vyhnout nárazu do zákonem stanoveného dluhového stropu a potenciálně katastrofálnímu technickému selhání, které by mohlo následovat. Navzdory patové situaci Buffett zopakoval svou víru v Ameriku jako „neuvěřitelnou společnost“, které „všechno vychází“. Kdyby měl na výběr, stále by se chtěl narodit v USA, řekl.
  • Geopolitika, Tchaj-wan: Buffett ve 4. čtvrtletí snížil svůj podíl v tchajwanské společnosti Semi jen několik měsíců poté, co zveřejnil svůj významný podíl, což byl rychlý obrat, který vyděsil investory. Buffett v sobotu uvedl, že společnost je jednou z nejlépe řízených a nejdůležitějších na světě, ale že se mu nelíbí její umístění – narážka na Tchaj-wan v souvislosti s rostoucím napětím mezi ostrovem a Čínou. Buffett a Munger zdůraznili potřebu bezproblémových vztahů mezi USA a Čínou a vyzvali ke zvýšení objemu obchodu. I když budou oba soupeřit, vždy budou muset posoudit, „jak daleko můžete toho druhého zatlačit, aniž by reagoval špatně“, řekl Buffett.

Samostatně Berkshire doplnila svou hromadu hotovosti a čtvrtletí zakončila se 130,6 miliardami dolarů, což je o 2 miliardy dolarů více než 128,6 miliardy dolarů na konci roku. To znamená, že Berkshire může vydělat na příjmech z úroků, protože Fed stále zvyšuje úrokové sazby: Buffett na výroční schůzi řekl: „Naše investiční příjmy budou letos mnohem vyšší než loni, a to je započítáno,“ uvedl Buffett.

Společnost byla také již druhé čtvrtletí po sobě čistým prodejcem akcií, když po odečtení nákupů ve výši 2,9 miliardy dolarů inkasovala 10,4 miliardy dolarů v čistém prodeji akcií (13,3 miliardy dolarů brutto).

Nakonec Berkshire odkoupila zpět akcie v hodnotě 4,4 miliardy dolarů, což je nárůst oproti stejnému období loňského roku, protože Bekrshire čelil turbulentním trhům, které nabízely méně trháků, jimiž je proslulý. Berkshire se častěji přiklonila k zpětným odkupům, protože ocenění na veřejných trzích Buffettovi ztěžovalo identifikaci slibných akvizic.

Zdroj: zerohedge.com