Rusko ve středu obvinilo Ukrajinu, že v noci zaútočila na Kreml bezpilotními letouny v rámci neúspěšného pokusu o zabití prezidenta Vladimira Putina. (Foto: Twitter)

Kreml uvedl, že při údajném útoku na Putinovu rezidenci v kremelské citadele byly použity dva bezpilotní letouny, které však zneškodnila elektronická obrana.

Rusko si podle něj vyhrazuje právo na odvetu, což naznačuje, že Moskva by mohla údajný incident využít k ospravedlnění další eskalace 14 měsíců trvající války s Ukrajinou.

„Na Kreml mířily dva bezpilotní letouny. V důsledku včasných opatření armády a speciálních služeb s využitím systémů radarového boje byla zařízení vyřazena z provozu,“ uvedl Kreml v prohlášení.

„Považujeme tyto akce za plánovaný teroristický čin a pokus o atentát na prezidenta, provedený v předvečer Dne vítězství, přehlídky 9. května, na níž je plánována i přítomnost zahraničních hostů …“ dodal.

„Ruská strana si vyhrazuje právo přijmout odvetná opatření tam, kde a kdy to uzná za vhodné.“

Uvedla, že na území Kremlu byly rozptýleny úlomky dronů, ale nedošlo k žádným obětem ani materiálním škodám.

Agentura RIA uvedla, že Putin v té době nebyl v Kremlu a ve středu pracoval ve své rezidenci Novo Ogaryovo u Moskvy.

Neověřené video, které koluje na ruských sociálních sítích včetně kanálu vojenského zpravodajství Zvezda, ukázalo, jak po údajném incidentu stoupá za hlavním kremelským palácem v opevněném komplexu bledý dým.

Zdroj: reuters.com