Za zavřenými dveřmi se administrativa obává, čeho může Ukrajina dosáhnout. (Foto: Flickr)

Bidenova administrativa se tiše připravuje na možnost, že pokud jarní protiofenziva Ukrajiny nesplní očekávání, kritici doma i spojenci v zahraničí budou tvrdit, že i Amerika přišla zkrátka.

Stále hrozící ukrajinská protiofenzíva se pokusí znovu dobýt Ruskem obsazené území nejspíše na východě a jihu, ačkoli z operačních důvodů nikdo z vysokých představitelů Kyjeva neuvedl podrobnosti.

Tým prezidenta Joea Bidena veřejně nabídl Ukrajině neochvějnou podporu a slíbil, že ji bude zásobovat zbraněmi a ekonomickou pomocí „tak dlouho, jak bude třeba“.

Pokud však nadcházející období bojů přinese jen omezené zisky, představitelé administrativy se v soukromí vyjádřili, že se obávají, že budou čelit dvouhlavému monstru, které na ni bude útočit z jestřábí a holubičí strany spektra.

Jedna strana bude tvrdit, že ukrajinské pokroky by fungovaly, kdyby administrativa dala Kyjevu vše, o co požádal, tedy rakety delšího doletu, stíhačky a více protivzdušné obrany. Druhá strana, jak se obávají představitelé administrativy, bude tvrdit, že nedostatky Ukrajiny dokazují, že nemůže Rusko ze svého území zcela vytlačit.

To ani nepočítá s reakcí amerických spojenců, především v Evropě, kteří mohou považovat mírová jednání mezi Ukrajinou a Ruskem za atraktivnější možnost, pokud Kyjev nedokáže, že vítězství je za rohem.

Uvnitř administrativy úředníci zdůrazňují, že dělají vše pro to, aby jarní ofenziva byla úspěšná.

„Téměř jsme splnili požadavky na to, co (Ukrajina) uvedla, že potřebuje pro protiofenzívu, protože jsme v posledních několika měsících na Ukrajinu přívalově dodávali zbraně a vybavení,“ uvedl jeden z úředníků administrativy, kterému byla stejně jako ostatním poskytnuta anonymita, aby mohl hovořit o citlivých interních úvahách.

Víra ve strategickou věc je však jedna věc. Víra v taktiku je věc druhá – a za zavřenými dveřmi se administrativa obává, čeho může Ukrajina dosáhnout.

Tyto obavy se nedávno dostaly na veřejnost při úniku utajovaných informací na sociální sítě. V přísně tajném hodnocení ze začátku února se uvádí, že Ukrajina nedosáhne „ani zdaleka“ svých protiofenzivních cílů.

Podle aktuálnějších amerických hodnocení může Ukrajina dosáhnout určitého pokroku na jihu a východě, ale nebude schopna zopakovat loňský úspěch.

Zdroj: politico.com