Podle dokumentu Pentagonu spojeného s údajným únikem informací od Jacka Teixeiry selhávají na Ukrajině chytré bomby americké výroby, a to na základě úspěšných ruských elektronických rušiček. (Foto: Flickr / ilustrační)

Vysoce utajovaný dokument nejenže hodnotí použití účinných ruských protiopatření, která mají učinit chytré bomby neúčinnými, ale také uvádí, že v některých případech dochází k technickým problémům, které vedou k neúspěšnému odpálení.

Program pomoci Bidenovy administrativy v oblasti obrany zahrnoval zasílání munice Joint Direct Attack Munition-Extended Range (JDAM-ER) na Ukrajinu s cílem přeměnit neřízené bomby na „chytré bomby“ naváděné pomocí GPS, které jsou schopny zasáhnout cíle vzdálené více než 50 mil.

Podle serveru Politico:

Větší problém spočívá v tom, že Rusko používá rušení GPS, aby narušilo proces zaměřování zbraní, jak uvádí snímek a samostatná osoba obeznámená s problematikou, která není ve vládě USA. Američtí představitelé se domnívají, že ruské rušení způsobuje, že střely JDAM a občas i jiné americké zbraně, jako jsou řízené rakety, míjejí svůj cíl.

„Domnívám se, že mohou existovat obavy, že Rusové ruší signál používaný k navádění JDAM, což by bylo odpovědí na otázku, proč tato munice nefunguje tak, jak se očekává a jak funguje v jiných válečných zónách,“ řekl Mick Mulroy, bývalý úředník Pentagonu a důstojník CIA ve výslužbě.

V dokumentu se uvádí, že pro ukrajinské síly bylo schváleno „1 000 odjišťovacích šňůr“, což naznačuje, že bude odesláno více než 1 000 sad inteligentních bomb.

Zdaleka se nejedná o „změnu hry“, v niž Kyjev doufal, ale selhávají i další významné systémy dodané USA. V uniklých dokumentech Pentagonu se na jiném místě objevují zmínky o raketách M270 a HIMARs, které ruské síly zmařily taktikou rušení GPS. Některé dokumenty z trojice uniklých dokumentů důsledně ukazují, že ukrajinskou armádu obecně sužuje nedostatek munice a zbraní, a to navzdory miliardám přislíbené obranné pomoci ze Západu.

Zdroj: politico.com