Částka, kterou federální vláda vyplácí novinářům, je výrazně vyšší, než bylo dosud známo. To nyní přiznává i zdejší koalice. (Foto: Flickr)

Částka, kterou spolkové kancléřství a spolková ministerstva vyplácejí novinářům, se zvýšila o dalších 686 485,54 eura.

Dříve bylo známo pouze 1,47 milionu. Mezitím částka vzrostla na 2,14 milionu. Vyplývá to z nových údajů, které spolková vláda předložila parlamentní skupině AfD na její žádost a které má JUNGEN FREIHEIT podrobně k dispozici.

Předchozí statistika, která vyvolala rozruch a vedla k debatě o nezávislosti tisku, nezahrnovala částky, které vyplácí Spolkové ministerstvo zahraničí (AA) a Spolkové ministerstvo vnitra (BMI).

Tyto dva úřady nyní své platby předložily. Výrazné navýšení o 45,2 procenta je výhradně zásluhou domů, které v současnosti vedou Annalena Baerbocková (Zelení) a Nancy Faeserová (SPD).

Nejvíce peněz dostávají novináři ARD a ZDF

Velmi štědrá byla zejména AA, která novinářům převedla celkem 529 564 eur. BMI vyplatila 138 921,54 eur. Výbušné je zejména to, že zdaleka největší část této částky – stejně jako u ostatních ministerstev – dostali zaměstnanci veřejnoprávního vysílání.

Obě ministerstva vyplatila novinářům z ARD, ZDF a Deutsche Welle celkem 609 994,81 eur. To je 89 procent z celkové vyplacené částky. Peníze náležely za moderování, mediální školení a další služby.

Mluvčí mediální politiky parlamentní skupiny AfD Martin E. Renner, který položil otázku, uvedl: „Nová čísla spolkové vlády jasně ukazují, že bažina je zřejmě hlubší, než se dosud vědělo.“

Spolková vláda si zřejmě záměrně vybírá prominentní novináře a poskytuje jim „velmi štědře placená vedlejší zaměstnání“. Přesto je veřejnosti „neustále podsouvána víra v nezávislé, nevládní a kritické veřejnoprávní vysílání“.

Zdroj: jungefreiheit.de