Čína po nových obviněních, která podpořily spekulace o úniku informací z amerických zpravodajských služeb, znovu slibuje, že nebude prodávat zbraně Rusku, a to ani jedné ze stran války. (Foto: Flickr / ilustrační)

Začátkem tohoto týdne zveřejnil deník The Washington Post analýzu přísně tajného shrnutí zpravodajských informací z 23. února letošního roku, z něhož údajně vyplývá, že Čína schválila poskytnutí smrtící pomoci Moskvě v rámci jejích vojenských operací na Ukrajině.

Pokud by to byla pravda, potvrdilo by to několikaměsíční obvinění Bílého domu, které Peking důsledně a vehementně popíral, a to i v době, kdy prezident Si Ťin-pching prosazoval svůj 12bodový mírový plán na podporu jednání o příměří. Oficiální obvinění USA se však dosud omezovala na tvrzení, že Peking pouze zvažuje a diskutuje o možném poskytnutí smrtící pomoci, nikoli že tak již učinil.

Podle popisu uniklého zpravodajského dokumentu v deníku The Washington Post:

Odposlech, který byl zřejmě získán díky odposlechu ruské zahraniční zpravodajské služby (SVR) ze strany USA, byl zahrnut do přísně tajného shrnutí nedávných „produktů“ týkajících se Ukrajiny a Ruska, datovaného 23. února, které sestavil Úřad ředitele národního zpravodajství. Patřil mezi řadu dříve nezveřejněných dokumentů, které list The Washington Post získal ze souboru snímků utajovaných souborů zveřejněných na soukromém serveru v chatovací aplikaci Discord.

Podle „signálového zpravodajství“, jak se uvádí ve shrnutí zpravodajských informací, SVR oznámila, že čínská Ústřední vojenská komise „schválila postupné poskytování“ zbraní a chtěla, aby zůstalo utajeno. Zpráva neuvádí zdroj informací SVR.

V pátek vydal čínský ministr zahraničí Qin Gang ke sporu nové prohlášení, v němž výslovně popřel prodej zbraní Rusku.

„Pokud jde o vývoz vojenského materiálu, Čína zaujímá obezřetný a odpovědný postoj,“ uvedl Čchin. Tato slova vydal u příležitosti návštěvy svého německého protějšku Annaleny Baerbockové.

„Čína nebude poskytovat zbraně příslušným stranám konfliktu a bude řídit a kontrolovat vývoz zboží dvojího užití v souladu se zákony a předpisy,“ zdůraznil.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková zároveň uvedla, že změna statusu Tchaj-wanu by potenciálně přinesla „hororový scénář“ konfliktu pro celý svět.

Navzdory úniku zpravodajských informací Bidenova administrativa tvrdí, že nevěří, že by Čína zatím stiskla spoušť: „Neviděli jsme důkazy, že by Čína předala zbraně nebo poskytla smrtící pomoc Rusku. Zůstáváme však znepokojeni a pokračujeme v pečlivém sledování,“ citoval deník The Washington Post vysokého představitele administrativy. „S tímto hodnocením souhlasil i vysoký představitel obrany. Oba úředníci hovořili pod podmínkou zachování anonymity, aby mohli diskutovat o informacích o přísně tajném dokumentu.“

Zdroj: zerohedge.com