Liz Trussová, která byla v roce 2022 krátce premiérkou Spojeného království, tento týden vyzvala k urychlenému přijetí Ukrajiny do NATO. (Foto: Flickr)

„Také si myslím, že bychom měli urychlit členství Ukrajiny v NATO. Měli jsme to udělat už před lety, ale nejlepší čas na to bude nyní,“ zdůraznila Trussová ve svém projevu na akci nadace Heritage Foundation.

Kreml na tyto nedávné výzvy, které zazněly také od polského vedení a samozřejmě od ukrajinských představitelů, tvrdě reagoval slibem, že Černé moře „nikdy nebude mořem NATO“, jak uvádí Jerusalem Post.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek prohlásil, že „Černé moře nikdy nebude ‚mořem NATO‘. Je to společné moře všech pobřežních států, mělo by to být moře spolupráce, interakce a bezpečnosti. A mělo by mít nedělitelnou bezpečnost,“ řekl Peskov.

„Kreml se domnívá, že NATO a demilitarizace jsou vzájemně se vylučující pojmy,“ dodal a naznačil, že západní vojenská aliance je hrozbou pro mír, nikoli jeho řešením.

Konkrétní zmínky o „vlastnictví“ Černého moře byly konkrétní reakcí na provokativní slova ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby, který vyzval, aby spojenecké mocnosti přeměnily Černé moře na „moře NATO“. Ironií osudu zároveň vyzval k jeho demilitarizaci.

Minulý měsíc došlo k vzácnému sestřelení amerického bezpilotního letounu Reaper poté, co jej podle Pentagonu obtěžovala dvojice ruských stíhaček Su-27 Flanker.

Zdroj: jpost.com