Obsah i načasování prohlášení francouzského prezidenta Emanuela Macrona pro tisk po jeho cestě do Číny, v němž vyzval Evropu, aby se stranila americko-čínských sporů o Tchaj-wan, vyvolává hněv mezi některými západními představiteli a odborníky.

Jak jsme zdůraznili včera, tato prohlášení byla všeobecně vnímána jako velmi „přátelská k Číně“, což vyvolalo hněv zejména ve Washingtonu ve chvíli, kdy čínské letouny a válečné lodě PLA opět prováděly obkličovací cvičení ohrožující demokraticky spravovaný ostrov.

Macronovo formulování koncepce strategické autonomie Evropy bylo „nadšeně podpořeno“ Si a ČKS, kteří se soustředí na představu, že Západ upadá, zatímco Čína stoupá, a že oslabení transatlantických vztahů tento trend urychlí. „Paradoxem by bylo, že přemoženi panikou věříme, že jsme jen následovníky Ameriky,“ řekl Macron. „Otázka, na kterou si Evropané musí odpovědět … je v našem zájmu urychlit [krizi] na Tchaj-wanu? Ne. Horší by bylo myslet si, že se my Evropané musíme v tomto tématu stát následovníky a přebírat agendu USA a přehnanou čínskou reakci.“

Někteří znalci rychle označili Macronovy výroky za „bezpáteřní a naivní“ – zatímco jiní poukázali na to, že to, co bylo artikulováno, bylo vždy v zásadě francouzským postojem.

Jedním z analytiků, kteří poukázali na mnoho způsobů, jak budou Macronovy postoje brány jako facka a distancování se od základní politiky spojenců USA, je Mujtaba Rahman z Eurasia Group. Níže uvádíme Rahmanovo vlákno na Twitteru, v němž reaguje na čerstvé Macronovy výroky v rozhovoru [zvýraznění naše]…

* * *

Emmanuel (opět) rozzlobil mnoho lidí, když vyzval Evropu, aby se postavila stranou americko-čínských hádek o Tchaj-wan. „Nechceme se zaplést do logiky bloku proti bloku,“ řekl. EU by se nakonec měla snažit stát se „třetím blokem“, strategicky nezávislým na OBOU ČÍNÁCH a USA. Jeho načasování je však špatné. Pronést tyto poznámky v době, kdy čínská vojenská cvičení obklíčila Tchaj-wan – a těsně po jeho státní návštěvě Číny – byla chyba. Bude to interpretováno jako ústupek Pekingu a zelená pro čínskou agresi.

Poznámky byly proneseny vybraným novinářům v prezidentském letadle. Většina rozzlobených reakcí – zejména v USA – se týkala zkrácené (ale přesné) verze, kterou zveřejnil Politico. Plné znění rozhovoru v Les Echos je nuancovanější – ale nepochybně i tak mnoho lidí rozzlobí.

Macron prezentuje svou třídenní státní návštěvu Číny jako součást dlouhodobé hry, v níž Evropa – chce-li si zachovat prosperitu a nezávislost – musí prosadit svou strategickou a hospodářskou nezávislost na OBOU ČÍNÁCH a USA. Tvrdí, že vyhrál „ideologickou bitvu“ o tuto myšlenku – „evropskou strategickou autonomii -, která byla vysmívána, když ji před šesti lety poprvé vyslovil.“ (Vyhrál? V některých ohledech možná, ne ve všech).

Tvrdí, že Evropa bude mít vždy mnoho společných hodnot s USA, ale nemůže se spoléhat na Washington, že zachová dlouhodobé evropské zájmy. Nejvyšší prioritou USA jsou Spojené státy. Prioritou USA číslo 2 je Čína. Pokud budou země EU ve všem následovat USA, stanou se „vazaly“, řekl Macron. „Nechceme být vtaženi do logiky bloku proti bloku… Musíme naopak ‚odrizikovat‘ náš model tím, že nebudeme závislí na ostatních a zároveň si pokud možno zachováme značnou jednotu v našich hodnotách.“

Ohledně Tchaj-wanu… Macron řekl, že Evropané by se měli vyvarovat toho, aby byli „následovníky“ a zapadli do amerického „rytmu a čínské přehnané reakce“. „Riziko spočívá v tom, že tato strategie se naplňuje sama sebou… My Evropané bychom se měli probudit. Není naší prioritou přizpůsobovat se cizím programům…“.

„Pokud se konfrontace (USA a Číny) urychlí, nebudeme mít čas ani prostředky na rozvoj naší strategické autonomie a staneme se vazaly namísto třetího pólu (globální moci), kterým bychom se mohli stát za několik let.“

O Číně, Rusku a Ukrajině… Macron odmítl náznaky, že jeho šestihodinové rozhovory s prezidentem Si nepřinesly žádný pokrok. „Číňané si stejně jako my myslí, že se nacházíme ve vojenské fázi, nikoli v době vyjednávání,“ řekl. „Podařilo se nám však upevnit společné přístupy… ohledně dodržování Charty OSN a používání jaderných zbraní… ohledně touhy po vyjednaném a trvalém míru. Věřím, že náš dialog zmírnil náznaky, které slýcháte, že existuje čínská shovívavost vůči Rusku.“

Na několika místech se zdá, že Macron dává rovnítko mezi hrozby USA a Číny a budoucí nezávislost EU. Zdůraznil zejména nebezpečí, které pro EU představují IRA (zákon o snížení inflace) & „exteritorialita dolaru“ – pokusy USA prosazovat finanční zákony mimo své území. Na otázku, zda je Joe Biden zdvořilejší verzí Donalda Trumpa, Macron ocenil Bidenovu náklonnost k demokracii, diplomacii a Evropě. Řekl však, že Biden je zapleten do „dvoustranické logiky, která staví Ameriku jako prioritu číslo 1, Čínu jako číslo 2 a ostatní jako méně důležité“.

Zdroj: lesechos.fr