Anwar Ibrahim, předseda vlády, prohlásil, že Čína je otevřena rozhovorům s Malajsií o vytvoření Asijského měnového fondu, a to v situaci, kdy ve světě roste netrpělivost s dominancí amerického dolaru. (Foto: Flickr)

Anwar uvedl, že zřízení fondu navrhl minulý týden na fóru v Boao na Hainanu, a zdůraznil, že je třeba snížit závislost na dolaru nebo Mezinárodním měnovém fondu.

„Když jsem se setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, okamžitě řekl: ‚Odkazuji na Anwarův návrh ohledně Asijského měnového fondu‘ a uvítal diskusi,“ řekl Anwar v úterý (4. dubna) v parlamentu. Minulý týden byl na státní návštěvě Číny, aby řídil vztahy po Covidu.

„Není důvod, aby Malajsie byla nadále závislá na dolaru,“ dodal. Malajsijská centrální banka již pracuje na tom, aby oběma zemím umožnila jednat o obchodních záležitostech s využitím ringgitu a jüanu, uvedl Anwar, který zastává dvojnásobnou funkci ministra financí.

Komentáře malajsijského lídra přicházejí jen několik měsíců poté, co bývalí představitelé v Singapuru diskutovali o tom, co by měly ekonomiky v regionu dělat, aby zmírnily rizika stále silného dolaru, který oslabil místní měny a stal se nástrojem ekonomické státnosti.

Anwar v úterý uvedl, že během svého prvního působení ve funkci ministra financí v devadesátých letech původně navrhoval vytvoření Asijského měnového fondu. Jeho tehdejší nápad se však neujal, protože americký dolar byl stále považován za silný, uvedl.

„Nyní však s ohledem na sílu ekonomik Číny, Japonska a dalších zemí si myslím, že bychom o tom měli diskutovat – přinejmenším zvážit Asijský měnový fond a za druhé používání našich příslušných měn,“ řekl.

Anwar také zákonodárcům prozradil rozpis rekordní investice ve výši 170 miliard RM, kterou Čína Malajsii přislíbila.

Tato částka zahrnuje počáteční investici ve výši 2 miliard RM v letošním roce do skupiny Zhejiang Geely Holding Group a projektu Automative Hi-Tech Valley společnosti Proton, která bude později navýšena na 32 miliard RM.

Společnost Rongsheng Petrochemical Co rovněž zvýší své aktivity v Pengerangu v Johoru, kde bude realizovat projekt v hodnotě 80 miliard RM, uvedl Anwar. Rongsheng je jednou z největších čínských rafinerií.

Zdroj: theedgemarkets.com