Nizozemská společnost Thorizon vyvinula nový převratný 100% bezpečný reaktor na bázi kapalných solí, který již nyní dokáže snadno spálit 50 % a brzy 100 % veškerého v současnosti známého jaderného odpadu!

A elektřina stojí ekvivalent 2-7 centů za kilowatthodinu, tedy méně než solární a větrná energie.

To ukazuje především na jednu věc.

Zatímco Německo jadernou energetiku postupně vyřazovalo, téměř všechny ostatní země v Evropě, ale i na celém světě, se snažily problémy jaderné energetiky řešit, místo aby ji zakazovaly.

A vlastně s velkým úspěchem!

Budou tedy všechny ostatní země brzy potřebovat konečná úložiště jaderného odpadu? V tomto videu hovoříme o této nové reaktorové technologii a o tom, co skutečně dokáže.

Je to nesmírně vzrušující. Ale nejprve malá poznámka. Jaderná energie, a to i ve své idealizované podobě, je dvousečná zbraň, jak si za chvíli ukážeme.

Radioaktivita víceméně přímo souvisí s poločasem rozpadu. Jinými slovy, zvláště silné zářiče jsou méně trvanlivé. Slabší radioaktivní prvky však mohou vyzařovat ještě miliony let.

Nepříjemné však je, že nemusí být nutně neškodné. Dokonce i prvky, které vyzařují ještě miliardy let, mohou být klasifikovány jako silné zářiče a představují katastrofu pro životní prostředí a zdraví.

V běžném, vodou chlazeném reaktoru dochází ke štěpení uranu, při němž vznikají především tyto vysoce radioaktivní krátkodobé odpady. Při tomto procesu vzniká energie, která se využívá k ohřevu vody a pohonu parních turbín.

Bohužel však vznikají i těžké, dlouho žijící prvky, které v běžných reaktorech štěpit nelze. Jsou kritizovány za to, že musí být ukládány do úložiště, ale to nemusí být nutně pravda.

Fyzikálně je možné tento odpad likvidovat již desítky let a dokonce při tom vyrábět elektřinu, ale tento proces byl považován za velmi kontroverzní, ať už z politického, ekonomického nebo bezpečnostního hlediska.

To se však s novou generací reaktorů zcela změní. A právě thoriový reaktor v tom hraje roli. Proces štěpení thoria lze totiž výborně kombinovat se zpracováním jaderného odpadu.