Zprávy z Číny stále potvrzují, že se tamní vědci stále snaží překonat překážky a provádět pokusy s geny podobné frankensteinovským experimentům s cílem manipulovat s lidskou DNA, a to bez ohledu na jakékoli etické ohledy. Co by se mohlo pokazit? (Foto: NeedPix)

Hongkongský deník South China Morning Post přinesl tento týden titulek, který vychází z průlomového oznámení týmu vědců napojených na čínskou armádu a pracujících v Pekingu: „Čínský tým, který stojí za extrémním experimentem se zvířecími geny, tvrdí, že může vést k supervojákům, kteří přežijí jaderný spad.“

Projekt byl poprvé představen v čínsky psaném časopise Military Medical Sciences a získává si stále větší pozornost médií a zájem vědecké komunity, ale vyvolává také vážné etické otázky, přestože jeho dozorci experiment hájí jako „zcela legální“.

Podle podrobností vojenští vědci tvrdí, že se jim podařilo „vložit gen z mikroskopického vodního medvěda do lidských embryonálních kmenových buněk a výrazně zvýšit odolnost těchto buněk vůči záření“.

„Úspěch tohoto bezprecedentního experimentu by podle nich mohl vést k superodolným vojákům, kteří by mohli přežít jaderný spad,“ píše SCMP. Iniciativa zahrnovala experimentální zavedení klíčového genu nalezeného u vodního medvěda do lidské DNA (s využitím embryonálních buněk). Dotyčný gen dává mikroskopickému tvorovi vzácnou odolnost vůči radiaci a dalším extrémním vlivům prostředí.

Vědci se již dlouho domnívají, že vodní medvědi, známí také jako tardigrádi, mohou skrývat genetická tajemství, která by jednoho dne mohla být klíčem k přežití a dlouhověkosti člověka. Osminohý drobný živočich, který je menší než milimetr, byl popsán následovně:

Tardigrádi jsou malí, roztomilí a prakticky nezničitelní. Tito mikroskopičtí živočichové jsou schopni přežít v hrnci s vařící vodou, na dně hlubokomořského příkopu nebo dokonce v chladném a temném vakuu vesmíru. V srpnu se na Měsíci zřítila izraelská kosmická loď s tardigrady, kteří byli součástí vědeckého experimentu, a vědci se domnívají, že přežili.

Poté, co čínský tým izoloval gen tardigrady schopný produkovat bílkoviny podobné štítu, které mohou chránit před radiací a dalšími škodlivinami, uvedl, že „našel způsob, jak tento gen zavést do lidské DNA pomocí CRISPR/Cas9, nástroje pro úpravu genů, který je nyní k dispozici ve většině biolaboratoří“, uvádí se v recenzi experimentu SCMP.

„Podle týmu vedeného profesorem Yue Wenem z laboratoře radiační biotechnologie při Akademii vojenských věd v Pekingu přežilo v jejich laboratorním experimentu téměř 90 % lidských embryonálních buněk nesoucích gen vodního medvěda smrtelné vystavení rentgenovému záření,“ pokračuje zpráva.

Tým však přiznává několik velkých „neznámých“…

Přidání cizího genu z medvěda vodního do lidských embryonálních buněk by mohlo vést ke škodlivým mutacím, nebo dokonce k jejich zabití kvůli genetickému rozdílu mezi oběma druhy, čehož si byl Yueho tým podle svého článku vědom.

Stínící proteiny jsou „jedinečné pro vodní medvědy. Reakce imunity po mezidruhové expresi není známa a může vést k určitým bezpečnostním problémům,“ napsali.

Předpokládají možné budoucí využití své techniky genetické manipulace soustředěné na experimenty s vodními medvědy v případech souvisejících s léčbou akutní nemoci z ozáření pro první záchranáře, vojenský personál nebo kohokoli v blízkosti zóny jaderného spadu. Předpokládají také éru budoucího „supervojáka“ a geneticky upravených lidí schopných přežít jadernou apokalypsu.

Zdroj: nbcnews.com