Tři velké bárky, z nichž jedna převážela 1 400 tun metanolu, se na řece Ohio v Louisville ve státě Kentucky po odpojení od remorkéru zaklínily do hráze a částečně se potopily. (Foto: Twitter)

Louisvillská městská záchranná služba uvedla, že k plavební nehodě došlo v úterý brzy ráno, když se tři bárky – součást skupiny deseti člunů – uvolnily z remorkéru poté, co narazily do konstrukce u vjezdu do Portlandského kanálu poblíž říčních zdymadel a přehrady McAlpine.

Videozáznamy z úterního večera ukazují tři bárky přimáčknuté k mostu.

Bárka převážející 1 400 tun metanolu je částečně potopena u přehrady McAlpine.

Mluvčí pobřežní stráže Chris Davis řekl televizi NBC News, že státní a federální agentury se snaží bárky odstranit. Doprava po řece byla zastavena.

„Uzavřeli jsme dopravu.“

„Budou probíhat záchranné práce a bude to nebezpečné,“ řekl Davis.

Společnost Louisville Water Co. prozatím oznámila, že incident nevyvolal ekologickou katastrofu a pitná voda ve městě zůstává nedotčena.

Vaše voda je bezpečná k pití,“ uvedla vodárenská společnost v příspěvku na Facebooku.

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí uvádí, že metanol je vysoce toxický pro lidi i volně žijící zvířata. Tato chemická látka, zařazená do kategorie „toxických alkoholů“, se běžně vyskytuje v nemrznoucích směsích, čističích karburátorů a kapalinách do ostřikovačů.

… a tento incident přichází v návaznosti na únik toxické vody z vykolejení vlaku ve východní Palestině, která se dostala do řeky Ohio, což přimělo vodohospodářské agentury přijmout preventivní opatření k zabezpečení pitné vody pro miliony lidí.

Zdroj: zerohedge.com