Jaderná inženýrka Dana Drábová se vyjádřila k chystaným dodávkým munice s ochuzeným uranem na Ukrajinu následovně: (Foto: Foreign policy)

Munice s ochuzeným uranem pro zvýšení průraznosti nemá s jadernou zbraní nic společného. Radioaktivita uranu je velmi nízká. Vliv používání takové munice ve válečných zónách na zdraví civilistů se nikdy neprokázal. Radiační situace na Ukrajině zůstává normální.

Dana Drábová

Nová studie dokumentuje dopady ochuzeného uranu na děti v Iráku

Nová studie ukazuje souvislost mezi ochuzeným uranem, který USA používaly během války v Iráku, a rizikem vrozených vad u iráckých dětí.

V letech po roce 2003 rozmístila americká armáda v Iráku více než 500 vojenských základen, z nichž mnohé se nacházely v blízkosti iráckých měst. Tato města trpěla dopady bomb, střel, chemických a dalších zbraní, ale také škodami na životním prostředí způsobenými otevřenými spáleništi na amerických základnách, opuštěnými tanky a nákladními auty a skladováním zbraní na amerických základnách, včetně zbraní s ochuzeným uranem. Zde je mapa některých amerických základen:

US Bases in Iraq

Tuto mapu a další níže uvedené ilustrace poskytl Mozhgan Savabieasfahani, jeden z autorů připravovaného článku v časopise Environmental Pollution. Článek dokumentuje výsledky studie provedené v Nasíriji poblíž letecké základny Tallil. Nasiriyah byla bombardována americkou armádou v roce 2003 a na počátku 90. let 20. století. Od roku 2003 se na letecké základně Tallil používaly spalovací jámy pod širým nebem.

Viz druhá mapa:

Tallil Air Base, Nasiriyah, Iraq

Nyní se podívejte (neodvracejte zrak) na snímky dětí, které se narodily v srpnu až září 2016 rodičům, kteří nepřetržitě žili v Nasíriji. Viditelné vrozené vady zahrnují: anencefalii (A1 a A2 , B), anomálie dolních končetin (C), hydrocefalus (D), rozštěp páteře (E) a mnohočetné anomálie (F, G, H). Představte si, že by tyto tragické vrozené vady byly způsobeny přírodní katastrofou nebo pochybením příští vlády, na kterou by se Spojené státy zaměřily při „změně režimu“ – nebylo by rozhořčení široké a bouřlivé? Tyto hrůzy však mají jinou příčinu.

Birth Deformities

Zde je další ilustrace, abnormality rukou a nohou u dětí v Nasiríji a ve starověkém městě Ur nedaleko americké základny:

Birth Deformities

Studie, která byla nyní zveřejněna, zjistila nepřímou úměru mezi vzdáleností od letecké základny Tallil a rizikem vrozených vad a také hladinou thoria a uranu ve vlasech. Zjistila pozitivní vztah mezi přítomností thoria a uranu a přítomností vrozené vady (vad). Thorium je rozpadový produkt ochuzeného uranu a radioaktivní sloučenina.

Tyto výsledky byly zjištěny spíše v blízkosti této konkrétní základny než desítek dalších, nikoliv proto, že by byla nutně jedinečná; v blízkosti každé z ostatních základen dosud nebyly provedeny podobné studie. Výsledky zjištěné touto studií budou pravděpodobně totožné s výsledky, které by mohly být zjištěny podobnou studií v příštím roce nebo v příštím desetiletí nebo v příštím století nebo v příštím tisíciletí, přinejmenším pokud nebude vyvinuto velké úsilí o zmírnění škod.

Nyní publikovaná studie zjistila nepřímou úměru mezi vzdáleností od letecké základny Tallil a rizikem vrozených vad a množstvím thoria a uranu ve vlasech. Zjistila pozitivní vztah mezi přítomností thoria a uranu a výskytem vrozených vad. Thorium je rozpadový produkt ochuzeného uranu a radioaktivní sloučenina.

Tyto výsledky byly zjištěny spíše v blízkosti této konkrétní základny než desítek dalších, nikoliv proto, že by byla nutně jedinečná; v blízkosti každé z ostatních základen dosud nebyly provedeny podobné studie. Výsledky zjištěné touto studií budou pravděpodobně totožné s výsledky, které by mohly být zjištěny podobnou studií v příštím roce nebo v příštím desetiletí nebo v příštím století nebo v příštím tisíciletí, přinejmenším pokud nebude vyvinuto velké úsilí o zmírnění škod.

Zbraně s ochuzeným uranem (DU) byly v Iráku nejen skladovány, ale také se z nich v Iráku střílelo. Podle zprávy Programu OSN pro životní prostředí z roku 2007 bylo v Iráku vystřeleno 1 000 až 2 000 tun DU. Ačkoli se nejedná o stejnou úroveň, americká armáda otrávila DU mimo jiné i oblast Washingtonu, D. C., a další části Spojených států a celého světa. Pentagon si dodnes osobuje právo DU používat. Ochuzený uran je trvale nebezpečný odpad z výroby jaderné energie, tedy zdroje energie, který jeho lobbisté prodávají jako ekologicky prospěšný. Zde je popis DU od skupiny Iráčtí veteráni proti válce (později přejmenované na „O tvář: Veteráni proti válce!“), jejíž mnozí členové jsou obeznámeni se škodami, které DU působí přímo lidem, nejen jejich potomkům:

„Ochuzený uran (DU) je toxický, radioaktivní těžký kov, který je vedlejším odpadním produktem procesu obohacování uranu při výrobě jaderných zbraní a uranu pro jaderné reaktory. Protože je tento radioaktivní odpad hojný a má 1,7krát větší hustotu než olovo, používá vláda Spojených států DU v munici/munici, která je mimořádně účinná při prorážení obrněných vozidel. Každý náboj munice s DU však zanechává na všem, co zasáhne, zbytky prachu DU, který kontaminuje okolí toxickým odpadem s poločasem rozpadu 4,5 miliardy let, což je stáří naší sluneční soustavy, a mění každé bojiště a střelnici v toxické úložiště, které otráví každého, kdo se v těchto oblastech nachází. Prach DU lze vdechnout, spolknout nebo vstřebat škrábanci na kůži. DU je spojován s poškozením DNA, rakovinou, vrozenými vadami a mnoha dalšími zdravotními problémy. Organizace spojených národů klasifikuje munici s ochuzeným uranem jako nelegální zbraň hromadného ničení kvůli jejímu dlouhodobému dopadu na půdu, nad níž se používá, a dlouhodobým zdravotním problémům, které způsobuje, když jsou jí lidé vystaveni.“

Nejenže přivezení zbraní s ochuzeným uranem do Iráku se rovnalo umístění „zbraní hromadného ničení“ v Iráku ve jménu eliminace „zbraní hromadného ničení“, ale použití a skladování ochuzeného uranu v Iráku pravděpodobně porušilo Úmluvu o zákazu vojenského nebo jakéhokoli jiného nepřátelského použití technik modifikace životního prostředí. Použití DU bylo také jednou ze součástí nezákonné války, která jako celek porušovala jak Chartu OSN, tak Kellogg-Briandovu smlouvu. Každý prvek takové války je nezákonný. Použití těchto zbraní navíc porušuje zákaz kolektivních trestů stanovený Ženevskými úmluvami a také Úmluvu o zabránění a trestání zločinu genocidy.

Použití těchto zbraní bylo jen malou částí škod, které válka způsobila Iráku, jeho obyvatelům, společnosti a přírodnímu prostředí. Neměli bychom vyžadovat žádný právní případ před tím, než nabídneme pomoc a poskytneme odškodnění. Měla by stačit základní lidská slušnost.

Zdroj: foreignpolicyjournal.com