Dr. Anthony Fauci reagoval 15. března na nově zveřejněný e-mail, v němž se uvádí, že byl jedním z těch, kteří „podnítili“ práci na analýze toho, jak COVID-19 vznikl, což vyústilo v práci, která tvrdí, že teorie laboratorního původu není věrohodná. (Foto: Flickr)

Zvláštní panel Sněmovny reprezentantů USA 5. března zveřejnil e-mail, který v únoru 2020 zaslal vědec Kristian Andersen časopisu Nature.

„V tomto prostoru se objevilo mnoho spekulací, šíření strachu a konspirací a my jsme si mysleli, že vnést do této diskuse trochu jasno by mohlo být pro Nature zajímavé,“ napsal tehdy Andersen. „Na popud Jeremyho Farra[r], Tonyho Fauciho a Francise Collinse jsme Eddie Holmes, Andrew Rambaut, Bob Garry, Ian Lipkin a já zpracovali velkou část (především) genetických dat, abychom poskytli agnostické a vědecky podložené hypotézy o původu viru,“ dodal Andersen.

V další zprávě, která byla již dříve zveřejněna, Andersen uvedl, že práce je „zaměřena na snahu vyvrátit jakýkoli typ laboratorní teorie“.

Anderson byl jedním ze spoluautorů práce publikované bez recenzního řízení v únoru 2020. Jak v této verzi, tak v té, kterou později zveřejnil časopis Nature Medicine, se uvádělo, že analýza ukazuje, že „SARS-CoV-2 není laboratorní konstrukt ani cíleně manipulovaný virus“. SARS-CoV-2 způsobuje COVID-19.

Fauci byl na tyto e-maily dotázán ve středu během vystoupení v pořadu NewsNation.

„Rozhodně ne,“ odpověděl, když se ho moderátor Chris Cuomo zeptal, zda byl dokument vypracován s cílem vyvrátit teorii o laboratorním původu.

Fauci odkázal na tajný telefonát, kterého se zúčastnil on, Andersen a další osoby a který se uskutečnil 1. února 2020 a v němž několik odborníků – včetně Andersena – uvedlo, že vlastnosti COVID-19 ukazují na to, že byl vytvořen inženýrsky.

Během telefonátu 1. února, kdy se velmi kompetentní evoluční biologové dohadovali tam a zpět a během telefonátu se rozhodli, poslouchejte, uděláme si trochu času, vrátíme se a opravdu pečlivě prozkoumáme ty sekvence a zjistíme, jestli na tom skutečně něco není,“ řekl Fauci.

„Udělali to a došli k závěru, že ve skutečnosti je pravděpodobnější, že nešlo o něco, co bylo vytvořeno inženýrsky, ale o něco, co skutečně uniklo z mokrého trhu [v čínském Wuhanu]. A aby to mohli nechat posoudit odborníky, napsali článek, aby systém odborného posuzování zhodnotil, zda je platný, což se stalo, a tak vznikl tento článek,“ dodal Fauci. „Takže tato myšlenka, která říká, napište článek, abyste něco definitivně vyvrátili, je konspirace na svém vrcholu. Je to opravdu směšné.“

Podle dalších e-mailů, které byly zveřejněny poté, co byly získány prostřednictvím zákona o svobodném přístupu k informacím, se Fauci podílel na kontrole návrhů článku před jeho zveřejněním. V jednom e-mailu Andersen děkoval Faucimu a několika dalším osobám „za rady a vedení při práci na dokumentu o ‚původu‘ SARS-CoV-2“.

Děkuji za vaši poznámku. Dobrá práce na článku,“ odpověděl Fauci.

Poděkování se dostalo i Fauciho šéfovi, doktoru Francisi Collinsovi. V pozdějším e-mailu Faucimu sdělil, že teorie o laboratorním původu je „velmi destruktivní“ a že doufal, že článek „to vyřeší“, ale že se „pravděpodobně nedostal příliš na odiv“.

„Teď bych s tím nic nedělal. Je to lesklý předmět, který časem zmizí,“ napsal Fauci. V dubnu 2020 Fauci citoval článek během oficiální tiskové konference v Bílém domě, aniž by se zmínil o své účasti, a novinářům řekl, že „skupina vysoce kvalifikovaných evolučních virologů se podívala na tamní sekvence a na sekvence u netopýrů, jak se vyvíjejí, a mutace, které bylo třeba provést, aby se dostali do bodu, kde jsou nyní, jsou zcela v souladu se skokem druhu ze zvířete na člověka“.

Aby byla teorie přirozeného původu pravdivá, muselo virus na člověka přenést hostitelské zvíře. Žádné takové zvíře nebylo identifikováno.

Fauci během nedávných rozhovorů tvrdil, že si ponechává otevřenou mysl, pokud jde o původ viru COVID-19.

„Pokud je to pravda, proč Dr. Fauci na brífinku v Bílém domě přenášeném televizí 17. dubna 2020 řekl Američanům, že COVID-19 ‚zcela odpovídá‘ přirozenému původu, a nikdy se nezmínil o tom, že polovina vědců na konferenčním hovoru 1. února 2020 si myslela, že jde o únik z laboratoře,“ uvedla pro The Epoch Times e-mailem poslankyně Debbie Lesko (R-Ariz.), členka zvláštního panelu Sněmovny reprezentantů USA, vybraného podvýboru pro koronavirovou pandemii.

„To nezní jako někdo s otevřenou myslí. To zní jako někdo, kdo klame americkou veřejnost,“ dodal Lesko.

Zdroj: theepochtimes.com