Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina. (Foto: Flickr)

Soud tvrdí, že je odpovědný za válečné zločiny, a zaměřil se na nezákonné deportace dětí z Ukrajiny do Ruska.

Zločiny byly podle něj páchány na Ukrajině od 24. února 2022 – kdy Rusko zahájilo invazi v plném rozsahu.

Moskva obvinění popřela a zatykač označila za „nehorázný“.

Je velmi nepravděpodobné, že z tohoto kroku něco vzejde – Mezinárodní trestní soud nemá žádné pravomoci k zatýkání podezřelých a může vykonávat jurisdikci pouze v rámci svých členských zemí – a Rusko mezi ně nepatří.

Prezidenta by to však mohlo ovlivnit jinak, například tím, že nebude moci cestovat do zahraničí.

ICC ve svém prohlášení uvedl, že má důvodné podezření, že Putin spáchal trestné činy přímo a ve spolupráci s dalšími osobami. Obvinil ho také z toho, že nevyužil svých prezidentských pravomocí, aby zabránil deportaci dětí.

Mluvčí Dmitrij Peskov prohlásil, že jakékoli rozhodnutí soudu je „neplatné“, a bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv přirovnal zatykač k toaletnímu papíru.

„Není třeba vysvětlovat, KDE by se měl tento papír používat,“ napsal na Twitteru s emotikonem toaletního papíru.

Ruští opoziční představitelé však oznámení uvítali. Ivan Ždanov, blízký spojenec vězněného opozičního předáka Alexeje Navalného, na Twitteru napsal, že jde o „symbolický krok“, ale důležitý.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že je vděčný panu Chanovi a trestnímu soudu za rozhodnutí vznést obvinění proti „státnímu zlu“.

Ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin prohlásil, že rozhodnutí je „historické pro Ukrajinu„, zatímco šéf prezidentské kanceláře Andrij Jermak rozhodnutí pochválil jako „pouhý začátek“.

Protože však Rusko není podepsaným členem Mezinárodního trestního soudu, je velmi malá šance, že se Vladimir Putin nebo Maria Lvová-Belová objeví na lavici obžalovaných v Haagu.

ICC se při zatýkání spoléhá na spolupráci vlád a Rusko v tomto ohledu „zjevně spolupracovat nebude“, řekl BBC Jonathan Leader Maynard, přednášející mezinárodní politiku na King’s College London.

Pan Khan však upozornil, že nikdo si nemyslel, že Slobodan Miloševič, srbský vůdce, který byl souzen za válečné zločiny v Chorvatsku, Bosně a Kosovu, skončí v Haagu.

Ti, kteří mají pocit, že můžete ve dne páchat zločiny a v noci klidně spát, by se možná měli podívat do historie,“ řekl.

Z právního hlediska to však pro Putina představuje problém.

Je sice hlavou státu G20 a chystá se potřást si rukou s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem na historickém setkání, ale Putin je nyní také hledanou osobou, což nevyhnutelně povede k omezením, které země může navštívit.

Zdroj: bbc.com