Vzpomeňte si, jak Janet Yellenová v roce 2017 pyšně vykřikovala, že „za našich životů“ už nikdy nebude žádná finanční krize, jen aby viděla, jak krize repo obchodů a reakce na politiku uzamčení COVID vyvolaly největší reakci Fedu v historii. (Foto: Flickr)

No, neradi to říkáme, ale možná právě „zaklela“ něco ještě zlověstnějšího, když tentokrát na žádost o komentář k nárůstu nedolarového obchodu po celém světě od začátku amerických sankcí řekla: „Tohle je pro nás velmi důležité:

„Nemyslím si, že dolar má nějakou vážnou konkurenci, a pravděpodobně ji ještě dlouho mít nebude.“

Důvod, proč je otázka trvalé dominance dolaru stále hlasitější, je prostý – jak uvádí agentura Reuters, mezinárodní sankce vedené USA vůči Rusku začaly oslabovat desetiletou dominanci dolaru v mezinárodním obchodu s ropou, protože většina obchodů s Indií – hlavním odbytištěm ruské námořní ropy – byla vypořádána v jiných měnách.

Indie je světovým dovozcem ropy číslo tři a Rusko se stalo jejím hlavním dodavatelem poté, co se Evropa vyhnula dodávkám Moskvy po její invazi na Ukrajinu zahájené v únoru loňského roku.

Jak poznamenává agentura Reuters, poté, co koalice, která se postavila proti válce, 5. prosince uvalila na Rusko cenový strop na ropu, indičtí odběratelé platí za většinu ruské ropy v nedolarových měnách, včetně dirhamu Spojených arabských emirátů a v poslední době i v ruském rublu, uvedlo několik zdrojů z oblasti obchodu s ropou a bankovnictví.

Především v posledních třech měsících jde o transakce v celkové hodnotě odpovídající několika stovkám milionů dolarů, dodaly zdroje, což je posun, který dříve nebyl zaznamenán.

Připomeňme, že náměstek výkonného ředitele MMF Gita Gopinath měsíc po ruské invazi na Ukrajinu uvedl, že sankce vůči Rusku by mohly narušit dominantní postavení dolaru tím, že by podpořily menší obchodní bloky používající jiné měny.

„Dolar by i v tomto prostředí zůstal hlavní světovou měnou, ale fragmentace na menší úrovni je jistě docela dobře možná,“ řekla listu Financial Times.

Kromě Ruska navíc napětí mezi Čínou a Západem také narušuje dlouhodobě zavedené normy globálního obchodu, kterému dominuje dolar.

Ukáže se, že má Yellenová pravdu… nebo zasáhne prokletí?

Zdroj: reuters.com