Otázky diplomatů EU, kteří cestovali kvůli špehovacímu program NSA do Washingtonu, zůstaly nezodpovězeny. USA trvaly na tom, že všechno to zpravodajství shromážděné z Evropy má vazbu na válečné zóny na Středním východě, a budou v něm pokračovat. Delegacím politiků Evropské unie, kterým věřili, že od Washingtonu získají odpovědi ke špionážnímu programu Agentury národní bezpečnosti (NSA) v EU, zůstalo ještě více otázek, než bylo těch, se kterými přijely. To nažhavené odsouzení zpráv o USA odposlouchávajících miliony volání právě tak jako i komunikace vůdců EU zavrhl ředitel špehů generál Keith Alexander.


„Pro tuto zemi je daleko důležitější, abychom tento národ bránili, a ustáli tyto útoky, než abychom se vzdali programu, kvůli němuž tento útok je,“ řekl ve středu Alexander Zpravodajské komisi Sněmovny reprezentantů.

Navíc řekl, že ty zprávy v evropských médiích s domněnkami, že NSA zaznamenávala miliony osobních telefonátů, byly „naprosto falešné“.

Když se vyjadřoval k domněnkám o tom, že EU byli při tom špehování komplicové, tak říkal, že některá ta data „NSA poskytli její zahraniční partneři“, takže to nebylo tak, „že my bychom sbírali data o evropských občanech.“

„Představuje to informace, které jsme my a naši spojenci z NATO nasbírali k obraně našich zemí a k podpoře vojenských operací,“ řekl Alexander.

Po této schůzce řekli členové delegace Gayne Chichikyanovi z RT, že špionáž takového rozsahu nelze ospravedlnit jen americkým bojem proti terorismu.

Španělský europoslanec Salvador Sedo řekl, že Alexander poskytl určité statistiky a vysvětlení, z nichž žádné „situaci nevyjasnilo.“

„Tohle není ospravedlnitelné,“ řekl Sedo s dodatkem, že napíchnutí telefonu kancléřky Angely Merkel nebylo součástí Alexandrových vysvětlení. Tento týden je ve Washingtonu i skupina německých činitelů, aby se zabývali domněnkami o odposleších kancléřského telefonu NSA.

Korespondent RT Gayane Chichikyan popsal návštěvu delegace EU jako čistě „symbolickou“.

„Přiletěli do Washingtonu vyjádřit rezervované rozhořčení a pak odsouhlasili, že budou ve spolupráci pokračovat. Je to tak, jak jsme vídali už před tím,“ řekl Chichikyan.

Delegace EU ve středu Washington opustila a teprve se uvidí, jaké akce budou ve vztahu k těmto rozhovorům s americkými činiteli přijaty. Evropští vůdci hrozili, že jako opatření proti US špehování suspendují mnoha miliardový obchodní pakt ‚Bezpečný přístav‘. Tato dohoda by dovolila americkým společnostem sbírat data o klientech, a to je cosi, o čem si EU myslí, že tohle NSA podvrátila.

 

Zbraň proti geopolitické konkurenci

Geopolitický analytik Eric Draitser se návštěvě delegace EU ve Washingtonu vysmál jako „politickému pózování.“ Popsal to tak, že slovo „kolaborace“ není dostatečně silné, aby vystihlo zpravodajskou spolupráci mezi EU a USA.