Nový čínský ministr zahraničí varoval, že rostoucí napětí mezi USA a Čínou hrozí překonáním všech zábran ve vzájemných vztazích a může mít neblahé důsledky pro vztahy mezi dvěma největšími světovými ekonomikami. (Foto: Flickr)

Čínský ministr zahraničí obvinil USA z rostoucího napětí mezi Washingtonem a Pekingem a uvedl, že pokud USA nezmění svou cestu, dojde ke „konfliktu a konfrontaci“.

Spojené státy se zabývají spíše potlačováním a zadržováním Číny než spravedlivou soutěží založenou na pravidlech, řekl ministr zahraničí Qin Gang novinářům na tiskové konferenci v Pekingu na okraj výročního zasedání parlamentu.

„Vnímání a názory Spojených států na Čínu jsou vážně zkreslené,“ řekl Čchin.

„Považují Čínu za svého hlavního soupeře a nejzávažnější geopolitickou výzvu. Je to jako špatně zapnutý první knoflík u košile.“

Spojené státy by měly hrát podle pravidel, o kterých mluví, řekl Qin.

„Spojené státy hodně mluví o dodržování pravidel, ale představte si dva sportovce, kteří soutěží v olympijském závodě,“ řekl.

„Pokud se jedna strana místo toho, aby se soustředila na to, aby ze sebe vydala to nejlepší, vždycky snaží zakopnout nebo dokonce vrazit do té druhé. To není férová soutěž, ale zákeřná konfrontace a faul.“

Spojené státy tvrdí, že vytvářejí ochranné mantinely pro vztahy s Čínou a nevyhledávají konflikt, ale v praxi to znamená, že Čína nemá reagovat slovy ani činy, když je pomlouvána nebo napadána, dodal.

„To je prostě nemožné,“ řekl Čchin.

„Pokud Spojené státy nešlápnou na brzdu a budou se dál řítit po špatné cestě, žádné zábradlí nezabrání vykolejení, které přeroste v konflikt a konfrontaci, a kdo ponese katastrofální následky?“ dodal.

Vztahy mezi oběma velmocemi jsou již léta napjaté kvůli řadě otázek včetně Tchaj-wanu, obchodu a Ukrajiny, ale zhoršily se po kontroverzi týkající se balonu, který USA označily za čínské špionážní zařízení a minulý měsíc jej sestřelily.

„Pokud mají Spojené státy ambice učinit se opět velkými, měly by mít také širokou mysl pro rozvoj ostatních zemí,“ řekl Čchin.

„Omezování a potlačování Ameriku velkou neudělá. Nezastaví ani omlazování Číny.“

Zdroj: france24.com