Univerzita George Washingtona (kde učím) se tento týden stala jednou z posledních velkých univerzit, která upustila od masek. (Foto: Twitter)

Mnoho studentů dlouho odmítalo tento předpis dodržovat, ale toto rozhodnutí se setkalo s úlevou u mnoha lidí na škole.

Přesto jsou někteří ze zrušení těchto povinností na různých školách rozhořčeni.

Jedním z nich je profesorka na Univerzitě Britské Kolumbie, který se jako expert účastnil kulatých stolů s kanadským premiérem Justinem Trudeauem. Dr. Amy Tanová je klinickou docentkou paliativní péče a rodinné praxe na lékařské fakultě UBC a také působí na univerzitě v Calgary.

Nedávno vydala ostrý útok na ty, kteří chodí bez masky, jako na „rasisty, ableisty a třídní“.

Její komentáře vyvolávají dlouhodobé obavy, že se masky staly prostředkem pro sociální a politické, nikoli lékařské agendy.

.

Screenshot tweetu doktorky Amy Tan zveřejněného 18. února 2023.

Podle zpráv z médií , Tanová reagovala na uživatele, který obhajoval označování nemaskáčů za „rasisty“.

Uživatel odsoudil upuštění od mantinelů a dodal:

„ještě jednou a navždy – běloši, nemáte právo říkat, co je nebo není rasistické. přestaňte mluvit za BIPOC a nad nimi.

naučte se, kde je vaše místo, sedněte si, držte hubu a poslouchejte nás. vaše bílé spasitelství nás zabíjí. bělost je problém. uf.

(čtěte a poslouchejte Jamese Baldwina! <3)“

Tan zřejmě souhlasil a dodal, že „nemaskovat se je rasistické, ableistické a třídní“. Pozoruhodné je, že někteří odborníci se domnívají, že povinné mandáty jsou alarmující.

Nedávné studie zpochybnily účinnost masek a odhalily, že i CDC dlouho chovalo v této otázce pochybnosti. Jiní tato opačná zjištění nadále zpochybňují jako neúplná.

Je pozoruhodné, že Tan se nesnaží zapojit skeptiky do vědeckých otázek. Místo toho se (a další) pokouší přerušit diskusi tím, že označuje opačné názory za odhalující nesčetné předsudky. Tyto útoky do značné míry fungují na zastrašení mnoha lidí ve vládě, v obchodě, v médiích a na akademické půdě. Účinnost masek je debata, která je dlouhodobě potlačována společnostmi provozujícími sociální média a znevýhodňována mnoha univerzitami. Odborníci byli za vznášení takových otázek zakazováni a jiní označováni za konspirační teoretiky.

Osobnosti jako Tan nadále tvrdí, že zpochybňování účinnosti masek znamená sebeidentifikaci jako rasisty, ableisty a třídního člověka. To je pro někoho hodně „ists“ a většina akademiků nechce riskovat, že se stane terčem takových útoků. Problém je v tom, že studenti a veřejnost jako celek už zřejmě mandátům masek nevěří.

Doufejme, že tuto dlouho odkládanou debatu můžeme na univerzitách stále vést bez osobních, vitálních útoků, které používají osobnosti jako Tan. Pokud někomu skutečně záleží na veřejném zdraví, není třeba se obávat, že by slyšel opačné názory na základní vědecké poznatky. Lidé v dobré víře by měli mít možnost s těmito studiemi nesouhlasit, aniž by byli údajně „demaskováni“ jako Bull Connors medicíny.

Její životopis na webových stránkách UBC zdůrazňuje její práci „obhájkyně rovnosti v oblasti zdraví a antirasistické pedagožky a konzultantky“ s odbornými znalostmi v oblasti „kulturně bezpečné a antiopresivní péče s pacienty a rodinami“. Je stálou obhájkyní masky, kde uvnitř i vně budov.

Zdroj: jonathanturley.org