Bývalý americký velvyslanec v Izraeli v pátek ostře kritizoval krajně pravicovou vládu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za snahu anektovat palestinskou půdu na nezákonně okupovaném Západním břehu Jordánu. (Foto: Twitter / US Embassy)

Daniel Kurtzer, který působil jako americký velvyslanec v Tel Avivu za vlády bývalého prezidenta George W. Bushe, řekl podle deníku Guardian členům Židovské demokratické rady Ameriky, že Bidenova vláda by se měla více snažit zabránit „plíživé anexi“ Západního břehu izraelskou vládou.

Kurtzer konkrétně zmínil nedávnou izraelskou „legalizaci“ devíti pouze židovských osadnických outpostů na Západním břehu a ve východním Jeruzalémě, které jsou i podle izraelských zákonů nelegální, což je podle něj velká rána míru.

„Je to také významné porušení závazku, který izraelská vláda písemně učinila vůči americké vládě již v roce 2004, kdy se v dopise tehdejší Bushově administrativě Izrael zavázal k likvidaci nelegálních outpostů, nelegálních osad,“ řekl.

„Nyní jste se dostali do plného kruhu,“ dodal Kurtzer. „Nejenže tyto nelegální outposty neruší, ale snaží se je ex post facto legalizovat. A od té doby jich bylo postaveno mnoho, takže jejich počet je opravdu značný.“

Izrael si v průběhu desetiletí postupně uzurpoval stále větší část Západního břehu Jordánu a pomocí kombinace soudů, vojáků a osadníků apartheidu zabírá a drží stále více půdy, na které staví a rozšiřuje nelegální kolonie.

Během předchozího Netanjahuova působení ve funkci premiéra jeho vláda prosazovala plány na anexi až třetiny Západního břehu Jordánu. Podle mezinárodního práva jsou všechny izraelské osady na okupované palestinské půdě nelegální.

Většina z nich byla postavena na půdě zabavené v důsledku terorismu a etnických čistek během Nakby neboli katastrofy, kdy bylo v letech 1947-49 vyhnáno více než 700 000 Arabů během vzniku a upevňování moderního Izraele a během dobytí Západního břehu Jordánu, východního Jeruzaléma, Gazy a syrských Golanských výšin v roce 1967.

Od roku 1978 do roku 2019 považovalo izraelské osady za nezákonné také americké ministerstvo zahraničí.

Podle izraelské lidskoprávní skupiny B’Tselem žije v současné době ve zhruba 140 osadách na Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě více než 620 000 Izraelců. Izrael nabízí každému Židovi na světě právo usadit se v Izraeli, ale v rozporu s rezolucemi OSN a mezinárodním právem odmítá umožnit přibližně pěti milionům dnes žijících palestinských uprchlíků návrat do jejich vlasti.

Zatímco po sobě jdoucí americké administrativy proklamovaly svůj nesouhlas s izraelskou výstavbou a rozšiřováním nelegálních osad, vojenská pomoc USA Izraeli – v současné době ve výši přibližně 3,8 miliardy dolarů ročně – pokračovala v nezmenšené míře a bez ohledu na izraelskou politiku a činy.

Zdroj: commondreams.org