Několik tisíc demonstrantů se v neděli sešlo v hlavním městě Moldavska, aby požadovali, aby nová prozápadní vláda země plně pokryla účty občanů za zimní vytápění v situaci krize životních nákladů a prudce rostoucí inflace.

Protest zorganizovala nedávno vzniklá skupina Hnutí pro lidi, kterou podpořili členové moldavské strany Šor, která je nakloněna Rusku a která má v 101členném zákonodárném sboru bývalé sovětské republiky šest křesel.

Někteří z demonstrantů, kteří se sjeli do Kišiněva, požadovali odstoupení prezidenta země a skandovali „Pryč s Maiou Sandu!“. Jiní drželi transparenty s tvářemi některých moldavských představitelů a politiků umístěné vedle fotografií velkých domů a luxusních automobilů.

„Mají miliony. My umíráme hlady,“ říkali.

Sanduová 13. února nastínila, co je podle ní údajné spiknutí Moskvy, jehož cílem je svrhnout vládu, aby se národ „dal k dispozici Rusku“, a vykolejit ho z kurzu, který má jednoho dne vést ke vstupu do Evropské unie.

„Prostřednictvím násilných akcí, maskovaných pod protesty takzvané opozice, by byla vynucena změna moci v Kišiněvě,“ uvedla. „Při realizaci plánu se autoři opírají o několik vnitřních sil, ale zejména o zločinecké skupiny, jako je formace Šor a všechny její deriváty.“

Rusko její tvrzení důrazně odmítlo.

Moldavskem na podzim otřásla série protivládních protestů iniciovaných stranou Šor, když zemi zachvátila vážná energetická krize poté, co Rusko dramaticky snížilo dodávky zemního plynu.

Přibližně ve stejné době požádala moldavská vláda Ústavní soud země, aby prohlásil stranu Šor za nezákonnou. Protikorupční prokuratura v zemi tvrdila, že protesty byly částečně financovány z ruských peněz.

V sobotu úřad uvedl, že bylo provedeno více než 20 domovních prohlídek u členů strany, kteří se „aktivně a systematicky podíleli na přijímání a rozdělování peněz … na dopravu a odměny“ občanů na protesty.

Úřady uvedly, že bylo zatčeno osm osob.

Strana Shor obvinila úřady, že mobilizovaly tisíce policistů, aby zmařily nedělní demonstraci a „zabránily lidem ve vstupu“ do hlavního města.

Vůdce strany Ilan Shor je moldavský oligarcha, který je v současné době v izraelském exilu. Je zapleten do bankovní krádeže v hodnotě jedné miliardy dolarů a nedávno byl uveden na sankčním seznamu amerického ministerstva zahraničí jako osoba pracující pro ruské zájmy.

USA tvrdí, že Shor spolupracoval se „zkorumpovanými oligarchy a subjekty se sídlem v Moskvě s cílem vyvolat v Moldavsku politické nepokoje“ a podkopat snahu země o vstup do EU.

Na internetových stránkách Hnutí za lid se uvádí, že skupina vznikla počátkem února a skládá se z „několika politických sil, veřejných sdružení, místních volených představitelů a občanských aktivistů“, aby řešila „bezprecedentní krizi“, které Moldavsko a jeho občané čelí.

Zdroj: france24.com