Před lety navštívil Martin, můj dobrý přítel a kolega horolezec vaidyu – ájurvédského lékaře – proslulého svými vědomostmi. Přistoupil k němu s otázkou, která ho sžírala celé měsíce. Martin býval náruživým horolezcem prozkoumávajícím nejvyšší vrcholy světa, dokud se mu nepřihodil opravdu ošklivý pád. Vystrašen představou, že by byl „uzemněn“ po zbytek života, urazil Martin velkou vzdálenost, aby se s lékařem setkal v naději, že by mohl moudrý muž použít své dary a vrhnout trochu světla na další vývoj jeho život. Po dlouhé, úzkostlivé cestě, dorazil do vzdáleného kláštera, kde vaidya přebýval.


Se slzami v očích se Martin podělil o svůj příběh – jeho láska k lezení, vrcholy, jež pokořil, hrozivá nehoda a jeho obavy. Vaidya neřekl ani slovo, jen tiše poslouchal. Zahlcen emocemi se Martin zeptal: „Kdy zas budu moct lézt?“ Moudrý jasnovidec se hluboce zadíval do Martinových očí a řekl, „Co musíš udělat, je zdolat hory ve svém vědomí.“

Přeskočte vpřed o 20 let a najdete Martina, jak šťastně a zaneprázdněně vede školáky, kterým chybí rodičovský směr. Martin je během o víkendech bere do místní lezecké oblasti a naviguje je k vrcholu, obrazně i doslovně.

Vaše cesta k osvícení může být stejná výzva jako vylézt na Mount Everest. Obojí vyžaduje odhodlání, soustředění a ochotu ohodit jakýkoliv nadbytečný náklad (materiální i emoční), který by vás mohl zpomalit. Cesta může být kamenitá, a třebaže budete lákání odbočkami, nebo budete dokonce zvažovat, že se otočíte a vzdáte, setkáte se po cestě s lidmi, kteří vám ve vašem úkolu pomohou, a jakmile dojdete na vrchol, budete změněni!

Každý lezec potřebuje užitečné nástroje a vedení zkušeného učitele. Těchto sedm tipů z mých kurzů léčby životní síly vám pomůže posunout se po cestě k vlastnímu vyššímu vědomí:

[quote align="center" color="#999999"]

1. Následujte své blaho: Najděte aktivity, které milujete, a věnujte se jim tak často, jak to jen jde. Cokoliv co podněcuje vaši touhu a přináší vám radost – zpěv, zahradničení, vaření, nebo procházky v lesích. Cokoliv co vás rozveseluje a podněcuje je vaším lístkem k prosvětlenému životu!

2. Nepodléhejte strachu: Strach vás odtahuje od světla. Když ucítíte, jak se k vám vkrádá, zhluboka se nadechněte, vydechněte a vdechněte lásku! Pokud přijmete všechno, co přijde vaším směr, ať už pozitivní nebo negativní, budete žít ve světle.

3. Přiznejte svou temnou stránku: Filozofové nám radí, „poznejte se.“ Jako duchovní mentor radím svým studentům, aby se sami často zkoumali, aby se seznámili s místy uvnitř sebe, jež jím brání v žití nejlepšího možného života. Buďte rovněž obezřetní ohledně vnějších událostí, které by mohly přikrmovat vaši temnou stránku, a vyhněte se jim. Ve vašem případě to může znamenat vyhýbání se jistým lidem (dokonce i členům rodiny) nebo zvykům, jakými může být ponocování nebo konzumace nevhodného jídla .

4. Zaměřte se na služby: Hledejte způsob, jak prospět světu, ať už prostřednictvím dobrovolné práce v místním útulku, při pomoci příteli v těžké situaci, nebo denním praktikováním dobrých skutků. Je jedno, jak malé nebo velké vaše skutky jsou, hlavně že při nich šíříte světlo!

5. Najděte smysl svého života: Dalajláma řekl, „Důležitá věc je mít v životě smysl. Mělo by to být něco užitečného, něco dobrého.“ Objevte důvod své existence a najdete naplnění. Budete vědět, že vaše činy věci mění.

6. Zůstaňte propojeni se svou spiritualitou – prostřednictvím meditace, modlitby, nebo jakýchkoliv spirituálních praktik, které vás udržují ve spojení se silou větší, než jste vy sami.

7. Užívejte své unikátní dary: Daří se nám nejlépe, když jsme plně zaměstnáni – tělo a mysl, srdce a duše. Svět potřebuje váš přínos právě tím jedinečným způsobem, který můžete poskytnout jen vy. Jakékoliv jsou vaše přednosti, zužitkujte je tak, ať žijete ve světle a odrážíte ho do světa! [/quote]

Martin uposlechl mudrcovu radu a vyšplhal se na horu vyššího vědomí. Přestože už nikdy nešplhal na extrémní vršky tak, jak to dělal před nehodou, rozhodl se věnovat svůj život práci s mladými lezci, naučil je techniku a inspiroval je, aby stoupali výš fyzicky, i spirituálně. Sdílením svého světla a vášně, a užitím svých jedinečných darů ve službách ostatním, se Martin stal skutečným „nositelem světla,“ stojícím vysoko na vrcholu osobního rozvoje.

Deborah King

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: omtimes.com