Velkému solnému jezeru v Utahu hrozí bezprecedentní nebezpečí. Bez výrazného zvýšení průtoku vody v příštích několika letech se jezero může proměnit v prach. A právě to by mohlo být nebezpečné pro 2,5 milionu obyvatel v okolí jezera. (Foto: Flickr / USGS)

Připomeňme si, že jsme čtenáře již informovali o tom, že klesající hladina vody ve Velkém solném jezeře způsobila nové problémy, protože region ohrožuje prach s toxickými kovy. Teprve nyní zhoršující se megasucho v západní polovině USA přineslo to, co někteří lidé označují za hrozící „ekologickou jadernou bombu“.

V posledních měsících klesla hladina jezer na historické minimum a odhalila 800 čtverečních mil jezerního dna, které obsahují přírodní i umělé toxiny, jako je arsen, rtuť a selen.

Se zhoršující se situací v důsledku sucha se jezerní dno mění v prach, který se zvedá do ovzduší a který polykají miliony obyvatel v okolí. Vědci pro CNN uvedli, že jezero by se mohlo do pěti let vypařit a vyvolat „velkou toxickou prachovou bouři“.

„Je to ekologická katastrofa, která se stane katastrofou pro lidské zdraví,“ varovala Bonnie Baxterová, ředitelka Institutu Velkého solného jezera na Westminster College v Salt Lake City ve státě Utah.

„Víme o prachových bouřích, víme o znečištění pevnými částicemi, víme o těžkých kovech a o tom, jak škodí lidem,“ řekla Baxterová televizi CNN. „Vidíme krizi, která se blíží.“

Zde jsou nejnovější snímky, které ukazují hladinu vody Velkého solného jezera v roce 1987 vlevo a v roce 2022 vpravo.

Nejvíce alarmující je, že pokud se přítok vody nezvýší přirozeně nebo uměle, pak se vzduch v okolí Salt Lake City nakonec stane jedovatým. Tento vývoj by mohl mít vážný dopad na místní ekonomiku. Doufejme, že k tomu nedojde.

Zdroj: zerohedge.com