Tajná ruská družice vypuštěná téměř před deseti lety zažila ve vesmíru „rozpad“, uvádí se na Twitteru, který zveřejnila 18. kosmická obranná letka amerických vesmírných sil. (Foto: Flickr / ilustrační)

Vesmírné síly uvedly, že kosmická loď Kosmos 2499 se 4. ledna rozpadla a uvolnila nebezpečný oblak trosek na oběžné dráze.

Vojenský útvar, který provádí operace ve vesmíru, nevysvětlil, proč se Kosmos 2499 rozpadl. Jeden člověk na sociálních sítích však položil dobrou otázku.

Portály Business Insider a Space.com citovaly Anatolije Žaka z webu RussianSpaceWeb.com, který uvedl, že Rusko koncem roku 2013 vypustila raketu, která údajně vynesla na oběžnou dráhu tři vojenské komunikační družice. Ale až vesmírní stopaři našli čtvrtou a velmi záhadnou kosmickou loď (Kosmos 2499), která byla rovněž vypuštěna na oběžnou dráhu.

Zak uvedl, že šéf Roskosmosu v roce 2014 ujistil světové lídry, že Kosmos 2499 není „zabijáckou družicí“. Roskosmos nikdy neprozradil, co bylo úkolem družice.

Pokud jde o vesmírné smetí, Brian Weeden, odborník na vesmírné smetí z nadace Secure World Foundation, řekl serveru Ars Technica, že se pravděpodobně nejedná o katastrofickou událost.