Turecko v sobotu vydalo varování pro své občany cestující do zahraničí na Západě, v němž popisuje „možné islamofobní, xenofobní a rasistické útoky“ ve Spojených státech a v Evropě kvůli nárůstu „protiislámských a rasistických“ činů. (Foto: Flickr)

Turecké ministerstvo zahraničí o víkendu vydalo neméně než dvě samostatná cestovní doporučení, která přišla v návaznosti na incidenty s pálením Koránu ve Švédsku – které přivedly napětí mezi Ankarou a Stockholmem do varu.

Turecká vláda upozornila své občany ve Spojených státech a evropských zemích, aby se „tváří v tvář možnému xenofobnímu a rasistickému obtěžování a útokům chovali klidně“ a aby se „vyhýbali oblastem, kde by se demonstrace mohly zintenzivnit“.

Během posledního týdne došlo ve Švédsku ke dvěma demonstracím pálení Koránu, přičemž první z nich byla provokativně provedena před tureckým velvyslanectvím ve Stockholmu, což turecký prezident Erdogan a jeho nejvyšší představitelé rozhořčeně odsoudili.

Erdogan zašel tak daleko, že prohlásil, že Švédsko by již nemělo očekávat vstup do NATO. Turecko rozzuřilo zejména to, že krajně pravicový aktivista, který provedl veřejné pálení islámské „svaté knihy“, měl před protidemonstracemi policejní ochranu. Al-Džazíra podrobně popsala místo prvního pálení takto:

Pálení Koránu provedl Rasmus Paludan, vůdce dánské krajně pravicové politické strany Tvrdá linie. V dubnu loňského roku vyvolalo Paludanovo oznámení o „turné“ pálení koránu během muslimského posvátného měsíce ramadánu nepokoje po celém Švédsku.

Paludan obklopen policií zapálil svatou knihu zapalovačem po téměř hodinovém projevu, v němž napadl islám a imigraci ve Švédsku. Nedaleko se shromáždilo asi 100 lidí na pokojné protidemonstraci.

„Pokud si myslíte, že by neměla existovat svoboda projevu, musíte žít někde jinde,“ řekl.

A před několika dny to tentýž muž udělal znovu – tentokrát pod ještě silnější policejní ochranou:

Podle agentury Reuters se v severní Evropě objevila řada dalších případů pálení koránu: „Podobné činy pálení koránu v Nizozemsku a Dánsku také vyvolaly silné odsouzení ze strany Ankary.“ Ve velkých městech v Turecku a v dalších částech Blízkého východu a severní Afriky se od té doby konalo několik velkých demonstrací reagujících na pálení.

Ankara přijala rázná opatření a na neurčito pozastavila rozhovory na vysoké úrovni se švédskými představiteli, které byly zaměřeny na překonání překážek bránících členství v NATO. Sami švédští představitelé pálení Koránu odsoudili, nicméně uznali, že podle švédských zákonů jsou takové činy chráněnou svobodou projevu.

Turecká média v poslední době tvrdí, že švédské úřady zastavily pokus o spálení Tóry, což vyvolalo obvinění z dvojího metru:

Politico mezitím absurdně naznačil, že všechny incidenty spojené s pálením koránu byly součástí spiknutí Kremlu, jehož cílem bylo sabotovat vstup Švédska a Finska do NATO. „Bohužel se pak různí aktivisté ve Švédsku, z nichž někteří jsou napojeni na Kreml, rozhodli využít této vysoce vypjaté situace a tím, že přitížili Erdoganovi a Turecku, nyní pomohli změnit vstup země do NATO z prakticky zaručeného na vážně ohrožený – a ostatní země by se z této šlamastyky měly poučit,“ píše se v sobotní zprávě.

Zdroj: aljazeera.com