Nedávno se v Indii konal 9. světový ájurvédský kongres spojený s výstavou. Jeden z vedoucích představitelů Unie AYUSH prozradil, že z 65 000 pacientů s kovidou, kteří byli během pandemie léčeni ájurvédou, nezemřel ani jeden. (Foto: Flickr)

Pouze 300 lidí, kteří dostávali ájurvédskou medicínu, muselo být kvůli nemoci hospitalizováno, vysvětlil Rajesh Kotecha, úředník sdružení. Zbývajících 64 700 pacientů mělo pouze mírné příznaky a relativně rychle se zotavilo.

To vše odhalil Seva Bharathi z Ústřední rady pro výzkum siddhy (CCRS) a různé univerzity, které se v posledních letech touto problematikou zabývaly.

„Z těchto pacientů bylo 65 000 lidí v domácí izolaci a pouze 300 z nich vyžadovalo hospitalizaci,“ uvedl Kotecha ke zjištěním svého sdružení.

„To je méně než 0,5 procenta, zatímco běžná míra hospitalizace pacientů s kovidem byla v té době 7 až 10 procent.“

Zkratka AYUSH mimochodem znamená ájurvéda, jóga, naturopatie, unani, siddha a homeopatie. Jedná se o systém léčení, který, jak mnozí doufají, bude díky tomuto nejnovějšímu odhalení ájurvédy a kovidy rozšířen.

Kotecha prozradil, že AYUSH provádí pouze Ústřední rada pro výzkum ájurvédských věd (CCRAS), Ústřední rada pro výzkum jógy a naturopatie (CCRYN), CCRS a Ústřední rada pro výzkum unánské medicíny (CCMRUM).

Dodal, že je třeba udělat více pro začlenění těchto nejnovějších poznatků.

„V tomto odvětví existuje velký nesoulad mezi nabízenými a požadovanými dovednostmi a všechny zúčastněné strany musí jednat společně, aby našly řešení,“ řekl.

„Musíme najít mechanismus, který otevře příležitosti pro toto odvětví, zemi i svět, protože existuje mnoho nezodpovězených otázek, na které je třeba odpovědět.“

Na akci vystoupila také Dr. Nandini Kumar, bývalá zástupkyně generálního ředitele Indické rady pro lékařský výzkum (ICMR), která hovořila o ájurvédě a covidu.

Zdůraznila v něm důležitost mezioborové a mezioborové spolupráce, aby se zjistilo, jak přistupovat k etické komisi v souvislosti s tímto objevem.

Dr. Ram Manohar, ředitel Amrita Centre for Advanced Research in Ayurveda, k tomu dodal, že je třeba dramaticky změnit způsob, jakým se v Indii provádí ájurvédský výzkum a praxe.

Zdroj: greatgameindia.com