Otevřený bývalý ruský prezident a současný místopředseda Rady bezpečnosti Dmitrij Medveděv ve čtvrtek vydal své nejnovější ostré varování Západu, když uvedl, že pokud se Rusko ocitne na pokraji porážky, bude pravděpodobně následovat jaderná válka. (Foto: Flickr)

Vyjádřil se tak v příspěvku v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram. „Porážka jaderné mocnosti v konvenční válce může vyvolat jadernou válku,“ začal.

„Jaderné mocnosti nikdy neprohrály velké konflikty, na nichž by závisel jejich osud,“ dodal bývalý prezident, který byl v předchozích letech ve srovnání s Putinem skutečně považován za holubičího. Medveděvovy komentáře přišly v reakci na zprávu o velkém setkání západních obranných představitelů, které se má konat v pátek na letecké základně Ramstein v Německu.

„Zítra budou na základně NATO v Ramsteinu velcí vojenští představitelé jednat o nové taktice a strategii a také o dodávkách nových těžkých zbraní a úderných systémů na Ukrajinu,“ napsal.

Očekává se, že setkání v Německu se zúčastní vojenští velitelé a představitelé přibližně 50 zemí, z nichž většina je z NATO, a bude se snažit dosáhnout shody ohledně dalšího postupu, pokud jde o vojenskou a strategickou podporu Ukrajiny.

Ústředním bodem diskuse bude otázka, zda poskytnout těžké tanky a raketové systémy delšího doletu, a vzhledem k Zelenského vytrvalé žádosti o pomoc při „uzavření oblohy“ je zde také otázka letadel.

Podle přinejmenším jednoho významného zahraničního zdroje Kreml podpořil Medveděvovy ultraprovokativní jaderné výroky, neboť západní spojenci se na páteční setkání připravují:

Kreml Medveděvovy výroky rychle podpořil s tím, že jsou plně v souladu se zásadami Moskvy.

Moskevská doktrína umožňuje jaderný útok po „agresi proti Ruské federaci konvenčními zbraněmi, kdy je ohrožena samotná existence státu“.

Medveděv se po většinu 11 měsíců trvajícího konfliktu neostýchal vyvolávat přízrak jaderného armagedonu. V reakci na eskalaci ze strany Západu dává obvykle zaznít „nejhoršímu případu“ – neboli nejvíce eskalačnímu – způsobu uvažování Kremlu. Jeho slova často představují přístup „velkého klacku“ z pohledu Moskvy.

Bez ohledu na tato čerstvá přísná varování panuje mezi západními mocnostmi stále větší shoda v tom, že Ukrajina potřebuje těžké tanky. V tuto chvíli se všechny oči upírají na Washington a Berlín, a to i v době, kdy do funkce nastupuje nový německý ministr obrany Boris Pistorius:

Americký ministr obrany Lloyd Austin na svém prvním setkání se svým novým německým protějškem před krušnými rozhovory o dodávkách tanků německé výroby na Ukrajinu prohlásil, že Berlín zůstává jedním z nejdůležitějších spojenců Washingtonu.

„Rád bych poděkoval německé vládě za vše, co udělala pro posílení sebeobrany Ukrajiny,“ řekl Austin na začátku jednání s Borisem Pistoriusem.

Kromě toho Jen Stoltenberg z NATO ve čtvrtek, když hovořil o válce na Ukrajině, řekl, že „zbraně jsou cestou k míru“.

Stále více to vypadá, že cokoli vzejde z pátečního jednání v Ramsteinu, určí další průběh války – a zda je v tuto chvíli vůbec možná deeskalace, vzhledem k náladě mezi spojenci NATO, která rozhodně naznačuje, že se připravují na větší boj.

Nálada v Moskvě je zatím…

Zdroj: aljazeera.com