Začátkem tohoto měsíce napsal bývalý guru newyorského Fedu Zoltan Pozsar jednu ze svých nejdůležitějších zpráv z roku 2022, v níž popsal, jak by Putin mohl rozpoutat peklo v západním finančním systému tím, že by požadoval, aby se ruským vývozcům ropy místo v dolarech platilo ve zlatě, čímž by fakticky navázal ropu na zlato a spustil Petrogold. (Foto: Bloomberg)

Návštěva čínského prezidenta Si s vedoucími představiteli Saúdské Arábie a Rady pro spolupráci v Zálivu pak znamenala zrod petrojüanu a skok v rostoucím zatěžování ropných a plynových zásob OPEC+ Čínou: to proto, že díky summitu Číny a Rady pro spolupráci v Zálivu „Čína nyní může tvrdit, že vybudovala „zvláštní vztah“ nejen se znakem „+“ v OPEC+ (Rusko), ale i s Íránem a celým OPEC+“.

Zoltan tehdy čtenáře vyzval, aby se nad načasováním tohoto prohlášení zamysleli v diplomatickém smyslu:

„Prezident Si sdělil své poselství o „fakturaci renminbi“ nikoliv během prvního dne své návštěvy – kdy se setkal pouze s vedením Saúdské Arábie – ale během druhého dne své návštěvy – kdy se setkal s vedením všech zemí Rady pro spolupráci v Zálivu -, aby naznačil následující:

„Ropa z GCC proudící na východ + fakturace renminbi = úsvit petroyuanu.“

A nyní, podle agentury Bloomberg, je Saúdská Arábie podle ministra financí království otevřena diskusím o obchodování v jiných měnách než v americkém dolaru.

„Neexistují žádné problémy s diskusí o tom, jak vypořádáme naše obchodní dohody, ať už je to v americkém dolaru, ať už je to euro, ať už je to saúdský rijál,“ řekl Mohammed Al-Jadaan v úterý v rozhovoru pro televizi Bloomberg v Davosu.

„Nemyslím si, že máváme rukou nebo vylučujeme jakoukoli diskusi, která pomůže zlepšit obchod po celém světě,“ řekl Al-Jadaan.

A v návaznosti na výše uvedené Poszarovy komentáře Al-Jadaan zřejmě potvrdil cíl království, které usiluje o posílení svých vztahů s klíčovými obchodními partnery, především s Čínou:

„S Čínou máme velmi strategické vztahy a stejné strategické vztahy máme i s dalšími zeměmi včetně USA a chceme je rozvíjet s Evropou a dalšími zeměmi, které jsou ochotny a schopny s námi spolupracovat,“ řekl Al-Jadaan.

Saúdská Arábie rovněž spolupracuje s mnohostrannými institucemi na poskytnutí podpory Pákistánu, Turecku a Egyptu v rámci velkorysé pomoci království zemím, které považuje za „zranitelné“, uvedl Al-Jadaan.

„Poskytujeme dokonce ropu a deriváty na podporu jejich energetických potřeb,“ řekl Al Džadaan.

„Takže je tu spousta úsilí, ale chtěli jsme, aby to bylo provedeno.“

Nevypadá to, že by Bidenova administrativa byla ve strategickém plánování Království vysoko; a vzhledem ke komentářům ministra financí Království se Zoltánovo zlověstné varování zdá být stále blíže realitě: „Soumrak pro petrodolar… a úsvit pro petroyuan.“

Zdroj: zerohedge.com