Arizonský guvernér Doug Ducey pod nátlakem federální žaloby souhlasil s demontáží dvou dlouhých úseků hraniční zdi, kterou stát postavil z na sebe naskládaných přepravních kontejnerů zakončených koncertinovým drátem. (Foto: Youtube)

Arizona souhlasí s agresivním termínem vymazání hranic a všechny kontejnery vytrhá do 4. ledna, a to bez poškození přírodních zdrojů.

Oznámení přichází v době, kdy Nejvyšší soud posuzuje legálnost Trumpovy hlavy 42, která umožňuje agentům blokovat žádosti o azyl na hranicích, údajně proto, aby se omezilo šíření nakažlivých nemocí v podmínkách pandemie COVID-19. Původně měla na základě soudního příkazu vypršet 21. prosince, očekává se, že případné zrušení této politiky vyvolá velký příliv migrantů.

Začátkem tohoto měsíce podala ministerstva vnitra a zemědělství USA žalobu na zastavení výstavby provizorní zdi, v níž se domáhají „prohlášení, že využívání a obsazování pozemků ve vlastnictví Spojených států amerických ze strany Arizony bez potřebných povolení nebo jiných oprávnění představuje nezákonné vniknutí na cizí pozemek“.

Kontejnerová zeď se nachází na jižním okraji pozemků a služebností Lesní služby USA a Úřadu pro rekultivaci USA. Stěna byla rovněž napadena ochránci životního prostředí. Projekt zahájený v srpnu zaplnil asi třetinu plánované délky hranice.

Vláda ve svém podání uvedla, že „stovky dvojitě naskládaných mnohatunových přepravních kontejnerů… poškozují federální pozemky, ohrožují veřejnou bezpečnost a brání federálním úřadům a úředníkům, včetně pracovníků donucovacích orgánů, ve výkonu jejich úředních povinností“.

Duceyho úřad tento vývoj vykreslil jako vítězství a naznačil, že byl ujištěn, že federální vláda sama brzy začne uzavírat mezery v hraniční zdi. „Konečně se poté, co se situace na naší hranici změnila v plnohodnotnou krizi, rozhodli jednat,“ uvedl jeho mluvčí. „Lepší pozdě než nikdy.“

Tuto verzi zpochybnil Russ McSpadden z Centra pro biologickou rozmanitost, podle něhož federální vláda neřekla, že postaví zeď v úsecích, kde jsou dnes kontejnery.

Podle deníku Arizona Republic vynaložila Arizona více než 80 milionů dolarů na pořízení 1 167 nákladních kontejnerů a jejich naskládání podél odlehlých úseků hranice v okresech Yuma a Cochise. Stát je nyní nucen vynaložit další peníze na demontáž zdi – a podle McSpaddena je stát také povinen napravit škody, které způsobil na federální půdě.

Ducey je na sklonku svého funkčního období, protože v pozadí čeká demokratická kandidátka na guvernéra Katie Hobbsová. Její listopadová protikandidátka Kari Lakeová čeká na rozhodnutí soudce vrchního soudu okresu Maricopa Petera Thompsona po dvoudenním procesu, v němž se Lakeové kampaň snažila dokázat, že velké volební problémy v okrese byly vytvořeny „záměrně“ a „skutečně ovlivnily volby“.

Uvidíme, co teď Arizona udělá se všemi těmi přepravními kontejnery. Lake navrhuje, že by mohly být znovu využity jako obytné domy. Pokud a až zmizí hlava 42, je snadné si představit, že budou zaplněny Latinoameričany.

Zdroj: https://www.azcentral.com/story/news/politics/border-issues/2022/12/22/ducey-agrees-to-remove-makeshift-wall-as-feds-move-on-their-own-plan/69749786007/