Arizonské úřady v pondělí potvrdily výsledky hlasování v průběžných volbách v roce 2022, které se konaly minulý měsíc, a vyhlásily vítěze v různých významných závodech.

Proces se změnil ve spornou bitvu mezi republikánskými kandidáty, kteří tvrdí, že byli podvedeni, a volebními úředníky, kteří tvrdí, že poruchy tiskáren a další problémy v den voleb neměly na konečný výsledek vliv.

Úředníci přiznali ‚přešlapy‘, ale tvrdí, že žádní voliči nebyli zbaveni volebního práva.

GOP však tvrdí, že úředníci lžou, a v minulých dnech vyzvala okresní rady, aby odložily certifikaci svých volebních okrsků.

Jeden z přímých příjemců certifikace, demokratická státní tajemnice Arizony Katie Hobbsová – a nyní zvolená guvernérka, se v pondělí sešla s guvernérem Dougem Duceym (R) a generálním prokurátorem Markem Brnovichem a předsedou Nejvyššího soudu státu Robertem Brutinelem, aby provedli sčítání a certifikaci voleb, což je proces vyžadovaný zákonem.

„Arizona měla úspěšné volby,“ řekl Hobbs. „V průběhu celého procesu však příliš často silné hlasy šířily dezinformace, které hrozily zbavením voličů jejich práv. Demokracie zvítězila, ale není z nejhoršího venku. Rok 2024 přinese řadu výzev ze strany popíračů voleb, na které se musíme připravit.“

Pamatujte si, přátelé, že kladení otázek je nyní „dezinformací“.

Certifikace otevírá cestu k zahájení automatického přepočítávání hlasů ve třech těsných volbách – generálního prokurátora, státního superintendenta a křesla ve státní sněmovně poblíž Phoenixu – a úředníci podepsali osvědčení o volbách v ostatních soutěžích.

Hobbsův tým nyní předstoupí před státního soudce, který je připraven oficiálně nařídit přepočítání všech tří hlasů.

Pondělní schůzka však pravděpodobně také vyvolá několik žalob vedených GOP, protože kandidátka na guvernérku Kari Lakeová (R), která s Hobbsem prohrála, a kandidát na generálního prokurátora Abe Hamadeh (R), který před automatickým přepočítáním hlasů zaostává za svou demokratickou soupeřkou s nejtěsnějším náskokem, slibují podniknout právní kroky. -The Hill

Hobbsová byla kritizována kampaněmi Kari Lakeové a Abeho Hamadeha, podle nichž byla v pondělí při podpisu certifikačních dokumentů ve zjevném střetu zájmů. Hobbsová odpověděla, že šlo pouze o formalitu, kterou vyžaduje zákon, a že na schůzce byli přítomni republikáni Ducey i Brnovich.

Pondělní certifikace přišla poté, co všech 15 okresů ve státě potvrdilo své volební sčítání. Členové rady ve dvou červených okresech, Mohave a Cochise, usilovali o odklad certifikace svých volebních sčítání, nakonec však ustoupili.

Republikáni mají pět dní na to, aby výsledky formálně napadli u soudu.

Zdroj: thehill.com