Turecko údajně stanovilo své podmínky pro zdržení se pozemní ofenzívy proti Syrským demokratickým silám (SDF) podporovaným USA v Sýrii, informovala kurdská média. (Foto: Flickr)

Podle místních zdrojů turecké bombardování – ačkoli pokračuje – od posledních dnů výrazně zesláblo. Zdroje dodaly, že je to díky současnému zprostředkování USA mezi Tureckem a kurdskou bojovou skupinou. „Turecký ministr obrany Hulusi Akar přijal velvyslance USA Jeffryho L. Flakea v sídle ministerstva v Ankaře,“ uvedlo turecké ministerstvo obrany v prohlášení z 24. listopadu bez dalších upřesnění.

Během jednání americký velvyslanec údajně nabídl 30kilometrové stažení kurdských sil, aby zabránil Turecku zahájit slíbenou pozemní ofenzivu. Podle zprávy kurdských médií však Ankara požadovala nejen 30kilometrové stažení SDF od tureckých hranic, ale také předání všech členů Strany kurdských pracujících (PKK) v Sýrii do turecké vazby.

Zpráva rovněž uvádí, že Turecko požadovalo „přidělení části příjmů z ropy v oblastech kontrolovaných SDF ve prospěch frakcí loajálních Ankaře [a oblastí pod jejich kontrolou]“, přičemž má na mysli Syrskou národní armádu (SNA) a Svobodnou syrskou armádu (FSA).

Ankara rovněž požádala o zřízení „pozorovacích míst“, a to buď nezávislých, nebo připojených k americké koalici, aby Turecko mohlo „monitorovat přesuny zbraní [po stažení SDF]“.

Kurdská zpráva rovněž uvádí, že Ankara je ochotna „nahradit“ všechny své podmínky předáním „celé oblasti“ Syrské arabské armádě (SAA). Zpráva rovněž obvinila Turecko z toho, že má tajnou dohodu s Ruskem, která by mu umožnila obsadit další syrské území. Důvodem by mohl být ruský tlak na kurdské bojovníky, aby se stáhli.

Zatímco USA zprostředkovávají jednání mezi Tureckem a Kurdy, prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek oznámil, že turecká pozemní ofenziva v Sýrii je stále v nedohlednu a začne, „až přijde čas“.

Erdogan navíc označil severosyrská města Ras al-Ain, Manbidž a Ajn al-Arab (Kobane) za místo nadcházející pozemní ofenzívy. Podle tureckého ministra vnitra Sulejmana Soylua byl rozkaz k bombardování Istanbulu přijat v Manbidži.

Erdogan rovněž oznámil, že Turecko zahájí své plány na vytvoření 30kilometrové „bezpečnostní zóny“ na své jižní hranici, což je dlouhodobým cílem turecké vojenské okupace v severní Sýrii.

Turecko obvinilo USA z podpory kurdského „terorismu“, zatímco SDF obvinily USA z přivírání očí nad tureckými agresemi. Zprostředkování Washingtonu bude pravděpodobně formou ústupků pro obě znepřátelené strany, které jsou považovány za spojence USA.

Zdroj: thecradle.co