Majitel populárního elektromobilu uvedl, že mu trvalo asi 15 hodin ujet 178 mil z jednoho města ve Wyomingu do druhého, což vyvolává obavy ohledně rozšířenosti elektromobilů. (Foto: Flickr)

Alan O’Hashi, který jezdí Nissanem Leaf, uvedl, že jízda na dlouhé vzdálenosti v elektromobilu trvá mnohem déle než v tradičním vozidle na benzinový pohon.

Z Cheyenne ve státě Wyoming do Casperu ve státě Wyoming je to jen 178 mil. Vozidlem na benzin trvá tato cesta v průměru asi 3 hodiny.

O’Hashi však deníku Cowboy State Daily řekl, že mu cesta z Cheyenne do Casperu trvala „15 hodin“, a dodal: „Bylo to velmi náročné.“

O’Hashi uvedl, že tato cesta se uskutečnila v květnu 2022, a poznamenal, že o měsíc později mu cesta mezi oběma městy trvala 11 hodin.

Dojezd baterií elektromobilů je nepředvídatelný, protože majitelé musí počítat s dalšími vzdálenostmi k nabíjecím stanicím, hornatým nebo kopcovitým terénem a větrem, vysvětlil.

„To, co jsem se při řízení této věci naučil, je trpělivost,“ řekl O’Hashi.

Během jedné části své první cesty O’Hashi uvedl, že se zastavil ve městě Wheatland, aby využil nabíječku se zásuvkou na 220 V v parku pro obytné vozy. Vzpomněl si, že když zastavil u nabíjecí stanice, měl jeho Leaf nabitou baterii na 1 %.

„Takže jsem tam mohl sedět dvě hodiny a nabít se natolik, abych dojel do Casperu, ale jen stěží,“ řekl O’Hashi a dodal, že když cestuje, dává přednost zastávkám ve starých motelech. Vysvětlil, že důvodem je to, že může přes noc vytáhnout prodlužovací kabel z okna a nabít si elektromobil.

Při pobytu v motelu se podle O’Hashiho mohl za jednu noc nabít na 40 kilometrů cesty.

O’Hashi uvedl, že během čekání na nabití svého vozu často utrácí peníze navíc za nákupy nebo jídlo. To je navíc k nákladům na nabíjení.

Zdroj: theepochtimes.com