Bidenův Bílý dům hledá možnosti, jak udržet produktivní spolupráci s Čínou, zejména v klíčových otázkách, jako je změna klimatu, a to navzdory přetrvávajícímu napětí v Jihočínském moři a v souvislosti s doutnajícím problémem Tchaj-wanu. (Foto: Flickr)

Podle serveru Politico se však zdá, že toto úsilí je ohroženo, neboť čínská strana údajně brání přípravám na nadcházející klíčové osobní setkání na okraj summitu G20 na Bali, které se má uskutečnit v polovině listopadu.

„Podle osoby obeznámené s plánováním se Peking nechce zapojit do jednání s americkými představiteli, kteří se snaží připravit program schůzky, což by mohlo zabránit tomu, aby se schůzka vůbec uskutečnila,“ napsal Politico v nedávné zprávě.

Nejnovější prohlášení a kroky USA týkající se obchodu, stavu lidských práv v Číně a také Tchaj-wanu – včetně pokračujících příprav na velké balíčky zbraní – údajně frustrovaly a pobouřily představitele Pekingu do té míry, že by Čína mohla ze setkání G20 Xi-Biden úplně vycouvat.

Poslední salvou z počátku minulého měsíce byl oznámený balíček prodeje zbraní pro Tchaj-wan v hodnotě 1,1 miliardy dolarů, který schválila Bidenova administrativa a který představuje nejméně šestý velký obranný balíček za Bidenovy vlády. Deník New York Times krátce po oznámení nového masivního zbrojního balíčku poznamenal, že se USA snaží z Tchaj-wanu udělat „obří skladiště zbraní“.

Zatímco čínské ministerstvo zahraničí ani velvyslanectví ve Washingtonu neposkytly oficiální komentář, jeden diplomat zasvěcený do zákulisních signálů vysvětlil následující:

„Normálně, když máte prezidentskou bilanci, začnete připravovat program poměrně dlouho dopředu, ale čínští diplomaté říkají: ‚Vy nás mlátíte každý druhý den – pokud je takové prostředí, jak můžeme očekávat pozitivní výsledek setkání Si-Biden?'“ řekla pro POLITICO osoba informovaná čínskými úředníky o plánování.

„Pokud nemohou dosáhnout pozitivního výsledku, jejich názor je: ‚Měli bychom vůbec setkání pořádat?'“ dodal. Tato osoba získala anonymitu, aby zabránila možným odvetným opatřením za to, že o dvoustranné roztržce veřejně promluvila.

Americká strana nicméně reagovala na množící se zvěsti a zprávy o tom, že Peking klade překážky…

„Tato historka je stoprocentně nepravdivá,“ citoval server Politico vrchního mluvčího Rady pro národní bezpečnost. „Už jsme řekli, že oba prezidenti pověřili své týmy, aby se setkáním zabývaly. Nebudu se však zatím dostávat dál, pokud jde o načasování a místo.“ A přesto přinejmenším jeden z diplomatů zapojených do plánování pod anonymitou přiznal, že setkání Bidena a Si v rámci G20 „stále není potvrzeno“.

S diplomatickou nejistotou na G20 souvisí také Rusko a plány Vladimira Putina. Jeho účast je stále zcela nejasná, a to navzdory pozitivním signálům z před několika měsíců, že je rozhodnut jet. Rostoucí izolace Moskvy na světové scéně v důsledku nepopulární války na Ukrajině však znamená, že Putin pravděpodobně nebude chtít čelit potenciálně trapným situacím, jako je vyhýbání se ostatním světovým lídrům, nebo pravděpodobnost, že by byl během summitu neustále vystavován tlaku mezinárodního tisku.

Zdroj: politico.com