Distribuční centrum bude vybudováno v turecké Thrákii po setkání ruského a tureckého prezidenta v Astaně. (Foto: Twitter)

Turecko zřídí s Ruskem distribuční centrum zemního plynu v Thrákii, oznámil v pátek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan během rozhovoru s místními novináři.

Erdogan se ve čtvrtek v Astaně setkal se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, který Turecko vyzdvihl jako nejlepší cestu pro přesměrování dodávek plynu do Evropské unie poté, co podezřelé výbuchy poškodily plynovod Nord Stream v Baltském moři.

„Společně s panem Putinem jsme pověřili naše ministerstvo energetiky a přírodních zdrojů a příslušnou instituci na ruské straně, aby spolupracovaly,“ řekl Erdogan. „Najdeme nejvhodnější místo pro toto distribuční centrum a postavíme ho.“

Erdogan uvedl, že ministerstvo energetiky a ruská energetická společnost Gazprom nejprve vypracují zprávu o proveditelnosti a předloží ji vedoucím představitelům, a dodal, že budou přijata také bezpečnostní opatření pro takové centrum.

Rozhodnutí Ruska pozastavit dodávky plynu do Evropy, zejména po podezřelých únicích z hlavního plynovodu Nord Stream, mělo prudký dopad na 27 zemí EU i mimo ni, ceny plynu jsou téměř o 90 % vyšší než před rokem a rostou obavy z jeho nedostatku během nadcházející zimy.

Dodávky plynu do Evropy z Ruska byly rychle omezeny poté, co západní země reagovaly na únorovou ruskou invazi na Ukrajinu vlnou sankcí vůči Moskvě.

Turecko a Rusko mají dva aktivní plynovody. Jeden, TurkStream, vede přes Černé moře a přes západní Turecko poblíž Thrákie.

Putin počátkem tohoto týdne prohlásil, že policie zatkla několik podezřelých, kteří se pokusili o sabotáž plynovodu TurkStream.

Ukrajina ve čtvrtek obvinila samotné Rusko z toho, že se snaží sabotovat plynovod a obrátit veřejné mínění proti Kyjevu.

Turecko se v otázce invaze na Ukrajinu pohybuje na tenké hraně, vyzbrojuje Kyjev bojovými drony a municí, ale zároveň uzavírá s Moskvou ekonomické dohody. Turecko usiluje o 25procentní slevu na nákup ruského plynu a o odklad plateb do roku 2024.

Moskva již napumpovala do pokladny turecké centrální banky více než 7 miliard dolarů prostřednictvím programu výstavby jaderné elektrárny Akkuyu a prostřednictvím zadních převodů vybudovala záchranné lano pro vyčerpané devizové rezervy.

Zdroj: middleeasteye.net